StoryEditor

Američania chcú zasiahnuť proti prílevu pirátskych DVD z Číny a silnému jüanu

30.10.2006, 10:55
Autor:
TASRTASR

Poradný výbor amerického Kongresu vyzýva zákonodarcov, aby vykonali účinné opatrenia proti Číne v dvoch oblastiach. Ide o porušovanie autorských práv a podhodnotenú čínsku menu.
Správa Americko-čínskeho výboru pre posudzovanie ekonomických a bezpečnostných otázok sa zaoberá sťažnosťami amerických výrobcov, ktorí tvrdia, že Peking umelo udržiava menu jüan podhodnotenú, a tým sa snaží o nízke ceny čínskych výrobkov v USA a vyššie ceny amerických produktov na čínskom trhu.
Američanom sa nepáči ani prílev čínskych pirátskych DVD filmov, počítačových programov a hier, ktoré údajne pripravili o prácu tisíce Američanov a znížili konkurencieschopnosť USA. Kongres by mal apelovať na Bushovu administratívu, aby problémy s Čínou predložila Svetovej obchodnej organizácii (WTO).
Americko-čínsky výbor pre posudzovanie ekonomických a bezpečnostných otázok bol založený Kongresom v roku 2000 a jeho úlohou je skúmať a posudzovať vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou. Posledná správa vydaná týmto výborom sa okrem porušovania autorských práv a umelým podhodnotením meny zaoberá bezpečnosťou, energetikou a vojenskými záležitosťami. Posledné hlasovanie o nej sa uskutoční v pondelok a jej finálnu verziu predstavia 16. novembra.
Ekonomické praktiky Pekingu kritizujú tak demokrati, ako aj republikáni, no republikáni viac inklinujú k podpore Bushovych snáh o voľný trh. Minulý mesiac americký prezident požiadal Kongres, aby prijal návrh zákona, ktorý by zaviedol 27,5-% clo na tovary z Číny, ak Peking nebude ochotný zvýšiť hodnotu jüanu.
Čínski predstavitelia oznámili, že možno umožnia voľné obchodovanie s menou, no ak by to urobili ihneď, mohlo by to údajne poškodiť čínsku ekonomiku. Peking má vraj takisto v pláne podnikať akcie na potlačenie výroby pirátskych CD a DVD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:28