StoryEditor

OMV sa nebude ďalej uchádzať o 51 % tureckej rafinérie TÜPRAS

13.09.2005, 19:23
Autor:
TASRTASR

Rakúsky ropný a plynárenský koncern OMV sa nebude ďalej uchádzať o 51-% balík akcií v tureckej rafinérskej spoločnosti Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Sirketi (TÜPRAS).
"Naša ponuka bola v zhode s našou politikou uchádzať sa len o tie akvizície, ktoré sľubujú vytváranie hodnoty a ziskovú produkciu. Predajná cena, ktorá vychádzala z aukcie, nespĺňala túto požiadavku," povedal generálny riaditeľ OMV Wolfgang Ruttenstorfer. Podľa neho spoločnosť prijala toto rozhodnutie v silnej pozícii a je s ním spokojná. "TÜPRAS stál za zváženie, ale nie až tak, aby sme ho museli za každú cenu získať," dodal.
TÜPRAS je výhradnou spracovateľskou spoločnosťou v napredujúcej tureckej ekonomike. Prevádzkuje 4 rafinérie s celkovou kapacitou takmer 28 miliónov ton ročne, pričom 2 z nich sa nachádzajú v blízkosti pobrežia Izmitu a Izmiru. Ďalšie dve sú menšie vnútrozemské rafinérie. Spoločnosť disponuje tiež skladovacími prevádzkami pre surovú ropu a iné produkty s kapacitou 4,7 milióna kubických metrov (m3).
Privatizácia podniku sa začala v roku 1991, keď boli verejnosti ponúknuté akcie zodpovedajúce 2,5-% podielu jeho kapitálu. V súčasnosti sa verejne obchoduje 49 % akcií firmy, zvyšné účastiny sú predmetom privatizácie. Čisté tržby TÜPRAS-u v roku 2004 dosiahli približne 6,3 miliardy EUR, v prepočte asi 240,4 miliardy SKK, pri čistom zisku okolo 330 miliónov EUR.
Spoločnosť OMV je s celkovým obratom 9,88 miliardy EUR a 6 745 zamestnancami v roku 2004 najväčšou rakúskou obchodovateľnou priemyselnou spoločnosťou. Ako vedúci ropný a plynárenský koncern strednej Európy v oblasti rafinérií a marketingu je aktívna v 13 krajinách s cieľom zvýšiť do roku 2008 svoj podiel na trhu o 20 %.
TASR o tom informovali zástupcovia spoločnosti OMV v SR.
(1 EUR = 38,161 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 04:19