StoryEditor

Minister Valentovič si dal vypracovať vlastnú analýzu

16.04.2007, 14:35
Autor:
SITASITA
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič si dal vypracovať nezávislú právnu analýzu, ktorá má posúdiť súlad predkladaných právnych noriem s Ústavou. Reagovala tak na informácie ZZP, ktoré si nechalo vypracovať právnu analýzu návrhov zákonov.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič si dal vypracovať nezávislú právnu analýzu, ktorá má posúdiť súlad predkladaných právnych noriem s Ústavou SR. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková. Reagovala tak na informácie Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR, ktoré si nechalo vypracovať právnu analýzu Valentovičových návrhov zákonov. "Minister sa nebude v žiadnom prípade riadiť analýzami, ktoré médiám podsúva ZZP. Ak nezávislá analýza preukáže nesúlad niektorých ustanovení predkladaných právnych noriem s ústavou, ministerstvo pripraví ďalšiu alternatívu týchto noriem, kde sa prípadný nesúlad odstráni," dodala Balázsiková.
ZZP v pondelok kritizovalo prístup ministerstva, ktoré pripomienky poisťovní zamietlo a neuskutočnilo rozporové konanie. "Namiesto vecnej argumentácie sa minister uchyľuje ku komerčným inzerátom," vyhlásil výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč. Valentovič podľa ZZP poskytol v inzerátoch nepravdivé a zavádzajúce informácie, keď tvrdil, že vznik súkromných zdravotných poisťovní ako podnikateľských subjektov je v Európe
raritou. Podľa Kováča ziskový model je okrem Slovenska aj v Holandsku, čiastočne vo Švajčiarsku a pripravuje sa jeho zavedenie v ČR a Maďarsku.
Kováčove vyjadrenia však nie sú pre ministerstvo dôveryhodné, nakoľko podľa Balázsikovej má Kováč nestále názory. "Jeho súčasná rétorika sa výrazne odlišuje od jeho názorov spred dvoch rokov publikovaných vo viacerých odborných periodikách. Z tohto dôvodu nepovažujeme za potrebné tieto jeho vyjadrenia ani komentovať," uzavrela Balázsiková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:18