StoryEditor

Rakúsky OMV úspešne pokračuje v projektoch s Iránom

14.05.2007, 06:16
Autor:
TASRTASR

Rakúska ropná a plynárenská skupina OMV uviedla, že jej spolupráca s Iránom na rozsiahlom plynárenskom projekte úspešne pokračuje aj napriek varovaniu USA.
"Sme rakúska firma a musíme sa pridŕžať európskych zákonov," uviedol člen predstavenstva Helmut Langanger na otvorení pobočky OMV v Abú Zabí, hlavnom meste Spojených arabských emirátov.
OMV v apríli podpísala s Iránom predbežnú dohodu o ťažbe zemného plynu z rozsiahleho juhoiránskeho poľa, výstavbe terminálu na prepravu skvapalneného plynu (LNG) a jeho exporte špeciálnymi tankermi na Západ. Podľa iránskych médií by tento projekt v priebehu nasledujúcich 25 rokov mohol predstavovať zhruba 30 miliárd USD, v prepočte 744,87 miliardy SKK. OMV plánuje ročne prepraviť z nového terminálu na západné trhy 3 miliardy kubických metrov plynu.
USA, ktoré obviňujú Irán z výroby atómových bômb, vyzvali spojencov, aby v tejto blízkovýchodnej krajine neinvestovali.
Okrem plynu sa OMV zúčastňuje i na výstavbe iránskeho ropného poľa Mehr, ktorého produkcia má od roku 2010 dosiahnuť 40 000 barelov za deň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 15:07