StoryEditor

Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia hrozí miliardová pokuta

23.08.2005, 09:55
Autor:
TASRTASR

Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo), a. s., hrozí miliardová pokuta. Rakúska železničná spoločnosť LTE chcela podnikať na Slovensku, nátlakom slovenskej železničnej spoločnosti však prišla o klienta a zisk. Informovala o tom STV v dnešnej hlavnej spravodajskej relácii.
Ide o typicky príklad zneužitia dominantného postavenia na trhu. Protimonopolný úrad (PMÚ) SR nenavrhol Cargu žiadny postih. Preto sa poškodení obrátili na orgány Európskej únie. "Orgány EÚ rozhodli tak, že najprv sa v danej veci musí rozhodnúť na Slovensku a v prípade, ak slovenský protimonopolný úrad nerozhodne, potom by mala začať konať EÚ," povedal Ladislav Patz zo spoločnosti LTE Logistik a Transport Slovakia.
Úrad preto obvinenie opäť prešetruje. "Pokuta hrozí do 10 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie," informoval hovorca PMÚ Miroslav Jurkovič. To znamená približne 1 miliardu Sk.
Železničná spoločnosť Cargo už v minulosti obvinenie odmietla. K zneužitiu dominantného postavenia podľa nej nedošlo. "Jednoducho využívame iba obchodné nástroje, ktoré pôsobia na našom trhu," povedal námestník riaditeľa spoločnosti Cargo Pavol Kužma.
Ďalšie pokuty dostávajú železničné firmy za zvýhodňovanie iba vybraných podnikateľov. V minulom roku to bolo 37 miliónov Sk a v tomto roku ďalších 50 miliónov Sk za rozdielny prístup ku klientom v minulosti. "Rozhodnutie Protimonopolný úradu vydal, avšak toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné a je možné sa proti nemu do 15 dní odvolať," dodal hovorca úradu Miroslav Jurkovič.
"Podáme opravný prostriedok priamo na Protimonopolný úrad. V prípade, že bude tento opravný prostriedok zamietnutý, obrátime sa na Najvyšší súd SR," povedala hovorkyňa ŽSR Kornélia Blašková.
Päťdesiatmiliónová pokuta pre železnice už je istá a o tej miliardovej by mal PMÚ rozhodnúť do týždňa.
pet gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:19