StoryEditor

Enel plánuje do dostavby EMO investovať viac ako 60 miliárd Sk

15.08.2005, 17:17
Autor:
TASRTASR

Práce na dostavbe tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne Mochovce (EMO), do ktorej talianska spoločnosť Enel plánuje investovať viac ako 60 miliárd Sk, by sa mali rozbehnúť do jedného roka. Na dnešnej mimoriadnej tlačovej konferencii to uviedol minister hospodárstva Pavol Rusko.
Po dobudovaní 3. a 4. bloku elektrárne by podľa neho malo v Mochovciach vzniknúť 800 až 1 000 nových pracovných miest. "Samozrejme, že tieto pracovné miesta vzniknú aj počas budovania a stavby," povedal Rusko, podľa ktorého by dokončenie dvoch blokov EMO mohlo trvať asi štyri roky. "Naša túžba je maximálne skrátiť hranicu, kedy už nebudú Bohunice a ešte nebudú Mochovce. Každý mesiac odďaľovania dostavby Mochoviec pre nás znamená desiatky a stovky miliónov korún straty," pokračoval Rusko.
Pravdepodobný budúci vlastník 66-% balíka akcií Slovenských elektrární (SE), a. s., taliansky Enel sa podľa neho zaviazal dostavať EMO v prípade ekonomickej výhodnosti. "Je potom v záujme SR dokončiť ich, keď to nebude ekonomicky výhodné?" pýta sa Rusko.
Minister je presvedčený o tom, že treba prijať rozhodnutie najlepšie pre Slovensko. "Keď cena elektrickej energie o dva mesiace klesne o polovicu, tak to nebude výhodné. Ani pre nás by nebolo vhodné, keby tu bol neodvolateľný záväzok, že SE v budúcnosti nebudú vyplácať dividendy, ale budú dokončovať Mochovce," uzavrel Rusko.
Taliansky Enel sa dohodol so slovenskou stranou na znení strategického investičného plánu pre SE v nedeľu večer. Enel sa v ňom zaviazal vložiť do rozvoja výrobných kapacít SE takmer 1,9 miliardy EUR, v prepočte asi 73 miliárd SKK. Okrem dostavby Mochoviec počíta so zvýšením výkonu 1. a 2. bloku EMO, jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach, modernizáciou tepelnej elektrárne Nováky (ENO), výstavbou niekoľkých malých vodných elektrární na rieke Ipeľ a projektom veterného parku.
Realizácia plánu nebude podľa Ruska vznášať žiadne nároky na štátny rozpočet alebo vládu SR z pohľadu potreby poskytovania finančných garancií. Časť plánovaných investícií bude pochádzať zo zdrojov SE, ktoré do roku 2012 nebudú vyplácať dividendy. Zvyšnú časť prostriedkov zabezpečí Enel vo vlastnej réžii.
Investičný plán pravdepodobne v priebehu budúceho týždňa ešte prejde schvaľovacím procesom v orgánoch Fondu národného majetku (FNM) SR. Súhlas oboch strán transakcie s jeho znením je jednou z odkladacích podmienok, po splnení ktorých Enel definitívne prevezme kontrolu nad 66 % akcií SE. Podľa slov P. Ruska by sa tak malo stať do konca tohto roka. Za spomínaný väčšinový podiel v SE sa talianska spoločnosť zaviazala zaplatiť 840 miliónov EUR.
(1 EUR = 38,521 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:21