StoryEditor

Trend postupného znižovania počtu patentových prihlášok pokračuje

27.04.2006, 12:26
Autor:
TASRTASR

Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici v roku 2005 prijal 250 patentových prihlášok, z nich 155 podali domáci a 95 zahraniční prihlasovatelia. Medziročne sa znížil počet prihlášok od domácich subjektov o 28 % a od zahraničných o viac ako 60 %. Tento počet je historicky najnižší počas existencie úradu.
Predsedníčka ÚPV SR Darina Kyliánová konštatovala, že trend postupného znižovania počtu patentových prihlášok očakávali. Prístupom SR k Európskemu patentovému dohovoru (EPD) v júli 2002 a jej vstupom do EÚ sa Slovensko stalo súčasťou vnútorného trhu únie, ktorý pokrýva európsky patent. Zahraniční prihlasovatelia v súčasnosti stále viac využívajú možnosť chrániť si technické riešenia v celoeurópskom meradle. Ku koncu vlaňajška doručili úradu 335 prekladov európskych patentov s určením pre SR, ktoré sú po zaplatení udržovacích poplatkov platné aj v SR. Oproti roku 2004 to predstavovalo zvýšenie o takmer 800 %. Celkom od roku 2002 podali 8 098 európskych patentových prihlášok, v ktorých bola designovaná SR, takže možno predpokladať rapídny nárast počtu platných európskych patentov s určením pre SR aj v budúcich rokoch.
Nečakane nízky je podľa Kyliánovej najmä počet prihlášok od slovenských subjektov, keď v minulosti úrad dostával asi 200 patentových prihlášok ročne. "Je to odraz niekoľkoročnej pasivity v podpore inovácií a podceňovania významu výskumu a vývoja. Podľa hodnotenia Európskej komisie patrí SR jedno z posledných miest v európskom rebríčku krajín v oblasti inovácií," uviedla šéfka ÚPV SR. Pokles počtu slovenských patentových prihlášok súvisí tiež s nízkou vymožiteľnosťou práva. Touto problematikou sa zaoberajú dnes tri súdy v SR.
Najviac patentových prihlášok sa týkalo organickej chémie. Riešenia slovenských prihlasovateľov smerovali tak ako po minulé roky najmä do priemyselnej techniky a dopravy. Najväčší podiel na patentových prihláškach zahraničných prihlasovateľov mala Česká republika (33) a USA (25).
V ÚPV SR ako v prijímacom úrade podľa Zmluvy o patentovej spolupráci (PCT) vlani podali 25 medzinárodných prihlášok, o 6 viac ako rok predtým. Po prístupe SR k EPD sa úrad stal aj prijímacím miestom pre európske patentové prihlášky, vlani ich zaevidoval dve.
V roku 2005 ukončil úrad konania o 1 338 patentových prihláškach, pričom v 560 prípadoch udelil patent. Ku koncu roka zostalo v konaní spolu 6 668 prihlášok, z ktorých bolo 6 150 so žiadosťou o úplný prieskum. Do registra patentových prihlášok a patentov zapísali 164 prevodov, štyri ponuky licencií a jedno záložné právo. Ku koncu decembra 2005 v SR platilo 4 149 patentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 18:43