StoryEditor

Dážď prerušil žatevné práce na Zemplíne

09.08.2005, 13:41
Autor:
TASRTASR

Výdatné dažde, ktoré zasiahli územie východného Slovenska v uplynulých dňoch, zabrzdili žatevné práce na Zemplíne.
Počas pondelka spadlo v Michalovskom okrese až 30 mililitrov zrážok na štvorcový meter. "Pôda je premočená, v prípade slnečného počasia sa do polí dostaneme až niekedy cez víkend," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Michalovciach Július Fazekaš. Dodal, že úrodu z polí v Michalovskom a Sobraneckom okrese stihli do dažďov zozbierať na 70 %.
Repku olejnú zozbierali z celkovej plochy 9 920 hektárov. Podľa predbežných údajov výnosy repky sa pohybujú od 2,5 do 3 tony/ha. Vyskytli sa však problémy s predajom tejto plodiny. Doterajšie výsledky žatvy v súvislosti so zberom pšenice, ktorá je vysiata na ploche 15 914 ha a jačmeňa z plochy 9955 ha, nie sú príliš uspokojivé. "Výnosy budú asi o 20 % nižšie ako vlani," doplnil Fazekaš.
Poľnohospodári spomínaných okresov začali so zberom úrody v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zhruba o dva týždne neskôr. Pod omeškanú žatvu na Zemplíne sa podpísalo chladné a daždivé počasie v predchádzajúcich mesiacoch, čo súviselo s neskorším dozrievaním obilia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. jún 2024 04:06