StoryEditor

FNM vymenil ľudí vo vedení SPP a jeho dcérskych firiem

09.02.2007, 13:00
Autor:
SITASITA

Zmeny zástupcov štátu vo vedúcich orgánoch spoločnosti neobišli ani Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP). Na základe iniciatívy Fondu národného majetku SR (FNM), ktorý je 51-percentným akcionárom spoločnosti, sa totiž po odsúhlasení valnými zhromaždeniami od 9. februára uskutočnili zmeny v predstavenstvách a dozorných radách SPP a jeho dcérskych spoločností SPP-distribúcia, a.s. a SPP-preprava, a.s. Celkovo sa tak vymenilo 18 ľudí v najvyšších výkonných a dozorných orgánoch týchto spoločností. Informovala o tom hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
Novým podpredsedom predstavenstva spoločnosti SPP sa tak s účinnosťou od 9. februára stáva Anton Novák, ktorý vo funkcii vystrieda doterajšieho podpredsedu Štefana Czucza. Vymenili sa aj dvaja ďalší členovia predstavenstva spoločnosti, keď doterajších Juraja Horvátha a Miloša Kyselicu nahradili Rastislav Kupka a Ján Dudášik. V dozornej rade SPP nastalo až sedem zmien, keď doterajších členov Miloslava Jelenského, Jozefa Kojdu, Pavla Hrica, Evu Michalovú, Juraja Krišťáka, Jaroslava Suchého a Jozsefa Solymosa nahradili Peter Paulen, Ján Wallner, Eva Dušičková, Jaroslav Ninčák, Daniel Šulík, Peter Kršjak a Vladislav Ščešnák.
Vo funkcii podpredsedu predstavenstva spoločnosti SPP-distribúcia nahradil Romana Krasňanského Peter Hlaváč. V dozornej rade firmy zase Gustáv Laca, Nikolaj Ponevský a Vladislav Petráš nahradili doterajších členov Jána Streleckého, Jána Lešinského a Jána Kovarčíka. Novým podpredsedom predstavenstva druhej dcérskej spoločnosti SPP-preprava sa zase stal Miroslav Gažo, ktorý vo funkcii vystriedal Petra Danoviča. Novými členmi dozornej rady spoločnosti sa stali Martin Ryba, Ivan Švec a Jaroslav Krč-Šebera namiesto doterajších Pavla Lazara, Michala Varchola a Nikolaja Ponevského.
SPP ukončila proces právneho rozčlenenia, výsledkom ktorého bol vznik spoločností SPP-distribúcia a SPP-preprava, v polovici minulého roka. Obe stopercentné dcérske spoločnosti SPP, začali svoju činnosť vykonávať od 1. júla 2006. Po tomto rozčlenení sa materská SPP zaoberá obchodom so zemným plynom, SPP-distribúcia distribuuje zemný plyn odberateľom na území Slovenska a SPP-preprava má na starosti aktivity v oblasti prepravy zemného plynu cez územie Slovenska.
Vlastníkom 49-percentného podielu v SPP je konzorcium nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgasu a francúzskeho Gaz de France. Štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR vlastní v SPP majoritný 51-percentný podiel, vykonávateľom akcionárskych práv je Ministerstvo hospodárstva SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 10:24