StoryEditor

Bývalá viceguvernérka NBS Elena Kohútiková bude členkou predstavenstva VÚB

22.09.2006, 12:09
Autor:
TASRTASR

ývalá viceguvernérka Národnej banky Slovenska (NBS) Elena Kohútiková sa od októbra 2006 stane novou členkou predstavenstva VÚB banky.
Kohútiková sa zároveň stane vrchnou riaditeľkou Úseku finančných a kapitálových trhov. Okrem iného bude v banke zodpovedná aj za úlohy, ktoré vyplývajú z blížiaceho sa termínu implementácie eura. Využije pritom svoje bohaté skúsenosti z pôsobenia v NBS, počas ktorého sa podieľala na vzniku samostatnej menovej politiky, ako aj na príprave prijatia eura. "Euro je veľkou výzvou nielen pre vládu a podnikateľský sektor, ale predovšetkým pre banky. Som rada, že prichádzam do sektora, ktorý euro bude prakticky dostávať do života každého občana a všetkých subjektov na Slovensku," uviedla Kohútiková. Podľa generálneho riaditeľa VÚB Tomasa Spurneho je pre banku veľkou cťou, že získava človeka, ktorý je uznávaný autoritami v celej Európe a je zároveň najväčším odborníkom na danú problematiku na Slovensku.
Kohútiková sa narodila v Nitre. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu v Bratislave (vtedy Vysokú školu ekonomickú) a až do roku 1982 pracovala v ZŤS Dubnica, potom 8 rokov v Ekonomickom ústave SAV v Bratislave, kde získala aj titul PhD. Od roku 1990 pracovala v Štátnej banke Československej v Bratislave a po vzniku NBS sa v roku 1993 stala vrchnou riaditeľkou ekonomického úseku banky. Rok na to ju vláda SR vymenovala za členku Bankovej rady NBS. Od marca 2000 celé druhé 6-ročné obdobie členky bankovej rady - zastávala post viceguvernérky NBS.
TASR o tom informovala hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. júl 2024 07:36