StoryEditor

Dôchodková reforma nebude ohrozená bez zákona o použití príjmov z privatizácie

13.10.2005, 17:15
Autor:
TASRTASR

Ak sa neprijme návrh ústavného zákona o použití príjmov z predaja majetku štátu, dôchodková reforma nebude ohrozená, pretože s takýmto zákonom ani nepočítala. Informoval o tom poslancov Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník.
Návrh ústavného zákona o použití príjmov z predaja majetku štátu sa týka príjmov z predaja majetku štátu v správe právnických osôb založených za účelom podnikania. K predaju musí dôjsť na základe privatizačného projektu. Ďalej ide o príjmy z predaja majetkovej účasti štátu alebo majetkovej účasti Fondu národného majetku (FNM) SR na podnikaní inej právnickej osoby. Tieto príjmy znížené o úhradu nákladov súvisiacich s predajom sa môžu použiť len na financovanie nákladov dôchodkovej reformy, zníženie štátneho dlhu a plnenie štátnych záruk za bankové úvery.
Ďalším možným účelom použitia je úhrada záväzkov FNM SR, ktoré vznikli pred účinnosťou ústavného zákona, úhrada nákladov spojených s činnosťou FNM SR a nákladov spojených s podporou privatizácie. Účinnosť zákona navrhuje ministerstvo práce od 1. januára 2006.
Počas rokovania výboru v tejto súvislosti odzneli návrhy na novelizáciu zákona o prevode majetku štátu na iné osoby, tzv. zákon o veľkej privatizácii z roku 1991, ktorý rieši podobnú problematiku. Sociálny výbor však k návrhu zákona neprijal platné uznesenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 10:15