StoryEditor

Cena ropy klesá kvôli pokračujúcemu prepadu na akciových trhoch

05.03.2007, 10:39
Autor:
TASRTASR

Cena ropy dnes klesla viac ako o dolár, v prepočte 26 SKK. Príčinou je pokračujúce oslabovanie akciových trhov v Ázii a v Európe a obavy z ochladenia svetovej ekonomiky.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy dnes v skorom obchodovaní zlacnel až na 60,60 USD, čo je o 1,04 USD alebo 1,7 % menej ako v piatok na konci obchodovania. Aj severomorská ropa Brent oslabila viac ako o dolár a prehĺbila straty zaznamenané počas obchodovania na ázijskom trhu.
Cena ropy teda pokračuje v poklese. Už v piatok americká ropa stratila 36 centov na barel. Piatkové zlacnenie bolo prvé po siedmich obchodných dňoch posilňovania zapríčinených poklesom amerických zásob benzínu a sporom medzi Iránom a Západom.
Cena čierneho zlata počas minulého týždňa vzrástla o dolár a pol, keďže obchodníci na ropnom trhu nepodľahli prepadu, ktorý zachvátil ostatné finančné a komoditné trhy. Zdá sa však, že dnes sa pripojili k trendu, ktorý zapríčinil, že americké akciové trhy zažili najhorší týždeň za posledné 4 roky.
Aj napriek piatkovým ubezpečeniam zo strany šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Rodriga Rata, že svetová ekonomika je dostatočne silná, ázijské akciové trhy pokračovali v poklese aj dnes. To vzbudilo obavy, že negatívny dopad tohto prepadu bude väčší, než si pôvodne mysleli obchodníci na ropnom trhu.
Index Nikkei 225 dnes v Tokiu oslabil o 3,34 % alebo 575,68 bodu, čo bola jeho najväčšia jednodenná strata za uplynulých 9 mesiacov, a uzavrel na úrovni 16 642,25 bodu. Shanghai Composite Index klesol o 1,63 %. Díleri hovoria o pretrvávajúcej nervozite medzi investormi.
Podľa analytikov ekonomika Číny, ktorá je druhým najväčším svetovým konzumentom ropy, zostáva v dobrej kondícii. Práve prepad na čínskej burze spôsobil minulý týždeň oslabenie akciových trhov na celom svete. Obavy skôr vzbudzujú niektoré údaje týkajúce sa ekonomiky USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete. V piatok zverejnené čísla ukázali, že dôvera amerických spotrebiteľov vo februári klesla na päťmesačné minimum. Investori sa boja, že spomalenie americkej ekonomiky môže výrazne znížiť svetový dopyt po čiernom zlate.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 26,082 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:21