StoryEditor

Apple stratí kus originality

16.06.2005, 00:00
Spoločnosť Apple mala odjakživa povesť vernú svojmu heslu -- Think Different, rozmýšľaj inak. Teraz firma oznámila postupný prechod na procesory Intel.

Nemožné, nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou. Apple Computer začne v roku 2006 postupný prechod na procesory Intel. Ukončí tak vyše desaťročie trvajúce partnerstvo s procesormi PowerPC, ktoré dodávajú IBM a odnož Motoroly Freescale. Prečo nemožné? Prečo nepredstaviteľné? Na to si musíme trošku zaspomínať. Apple mal odjakživa povesť vernú svojmu heslu - Think Different, rozmýšľaj inak.
Povstalecká história. Zo začiatku predstavovala firma Apple dobrého Dávida, ktorý sa púšťa do boja proti zlému Goliášovi - v tomto prípade to bola firma International Business Machines, známa skôr ako IBM. Keď sa platforma IBM spriahla s Microsoftom a jeho operačným systémom Windows, zase tu bol Apple, zastúpený počítačmi Macintosh, ktorý stál na čele boja proti uniformite a konformite. Z Apple sa postupne stávala skupina akýchsi sprisahancov, vznikol kult a každé predstavenie nového modelu sprevádzala atmosféra nie nepodobná náboženským zhromaždeniam. Kult sa točil okolo troch vecí - operačného systému Mac OS, procesorov, ktoré nemali architektúru x86 a ... Steva Jobsa, šéfa firmy, ktorého najprv vyhodili a potom zavolali späť, aby vytrhol Apple z krízy. Od polovice 90. rokov začal Apple používať procesory PowerPC, vyvinuté konzorciom AIM (Apple, IBM, Motorola). Vďaka inej architektúre mali výkon výrazne vyšší než procesory x86 na rovnakej frekvencii. Postupne došlo k diverzifikácii - Motorola dodávala procesory PowerPC G4, IBM G3 a teraz G5.
Povstalecká hystéria. V Apple však boli nespokojní s tým, aké procesory od dodávateľov dostávali. Procesory G4 zaostávali za konkurenciou a tým trpel výkon Macintoshov. Riešením bol procesor PowerPC G5 od IBM, vďaka ktorému sa dnes Macintoshe výkonovo bez problémov vyrovnajú akémukoľvek PC na platforme Wintel. A bolo by to ešte lepšie, keby IBM splnila sľub a dodala už koncom minulého roku procesor s frekvenciu 3 gigaherzte (GHz). Doterajším maximom je 2.7 GHz. Apple ich používa v dvojprocesorových modeloch PowerMac G5, kde naplno využíva 64-bitový operačný systém. Množstvo softvéru využíva dva procesory naplno a výkon PowerMacu je na úrovni najkvalitnejších profesionálnych počítačov - pozri napríklad test na PC serveri www.zdnet.com.
Prečo teda prechod na Intel? Pretože, ako povedal Steve Jobs, jeho procesorová cestovná mapa, akýsi plán do budúcnosti, momentálne vyzerá lepšie ako v prípade PowerPC od IBM. Dôležitý je aj pomer výkonu na watt, ktorý je podľa Jobsa tiež lepší u Pentia. Používanie procesorov Pentium v Macoch však neznamená prechod na Windows. Macintosh, Intel Inside, bude naďalej používať operačný systém Mac OS X, resp. jeho budúcu verziu menom Leopard.
Prechod cez hory? Ako chce ale Apple preklenúť priepasť medzi architektúrou procesorov PowerPC a Pentium? Zdá sa, že sa na to dlho pripravoval. Doteraz každá z piatich verzií OS X bola vyvinutá aj vo verzii pre procesory Intel. Svoju prezentáciu mal Steve Jobs pripravenú na Macu s procesorom Intel, čo by si nikto nevšimol, keby to nebol sám prezradil. Softvér, ktorý vyrába Apple aj iní výrobcovia, bude treba samozrejme prepísať na nový procesor - prekompilovať. No podporu a pripravenosť demonštrovali už Adobe (výrobca Photoshopu) aj Microsoft (vyrába Office pre Mac). Zdá sa, že to nebude až taký problém. Apple totiž pripravil špeciálny vývojársky balík na prekompilovávanie softvéru - ako sa ukázalo, aj v takom komplexnom programe ako je Mathematica od Wolfram Research, bolo treba zmeniť asi 20 riadkov z niekoľkých miliónov. Trvalo to celé asi dve hodiny. No a potom je tu Rosseta, špeciálna vrstva operačného systému, ktorá umožní beh aplikácií pre PowerPC na procesoroch Intel.
Psychologická bariéra? Vyzerá to tak, že technologická zmena bude menším orieškom ako počiatočný psychologický dopad na priaznivcov Apple. Pre mnohých je predstava Mac, Intel Inside, niečím nepredstaviteľným. No ak nahliadnete do internetových chatov a blogov, zistíte, že mnohí už vytriezveli a dali za pravdu Stevovi Jobsovi - dušou Apple bol vždy jeho operačný systém. Vzhľadom na to, že Applu zostane Mac OS X a Steve Jobs, bude Mac stále iný. Aj keď možno trošku menej... Koniec koncov, je jedno, aký procesor používate, keď je dostatočne výkonný. Pridajte k tomu Mac OS X ako operačný systém... Johna C. Dvoraka, komentátor amerického PC Magazine, o ktorom nemožno povedať, že by mal Apple vyslovene v láske, o Mac Intel Inside napísal, že "výkonom rozdrví akúkoľvek Windows Intel Inside mašinu". Rozdiel je v operačnom systéme. Avízovaný Longhorn od Microsoftu je v nedohľadne a Mac OS X Tiger je momentálne najvyspelejším a najstabilnejším operačným systémom na trhu. No nenainštalujete ho na iný počítač ako Macintosh. A zrejme to bude platiť aj v budúcnosti. Server gamers.com citoval Phila Schillera, viceprezidenta Apple, podľa ktorého sa Mac OS X bude dať nainštalovať len na počítače Macintosh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/digital-1, menuAlias = digital-1, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 16:48