StoryEditor

Irán vyvinie atómovú zbraň do troch rokov, tvrdí šéf Mossadu

05.02.2008, 12:44
Autor:
SITASITA
Izraelská tajná služba Mossad odhaduje, že Irán vyvinie jadrovú zbraň do troch rokov a naďalej bude ozbrojené skupiny v regióne zásobovať raketami, v utorok o tom informoval izraelský denník.

Riaditeľ Mossadu Meir Dagan v správe, ktorú v pondelok odprezentoval vplyvnému zahraničnému a obrannému výboru, tvrdí, že na židovský štát bude číhať zvýšený počet hrozieb na všetkých frontoch, napísal to denník Maariv.
Daganova správa o iránskych nukleárnych ambíciách je v ostrom kontraste k minuloročnému odhadu komunity amerických tajných služieb. Tie informovali, že Teherán zastavil svoj zbrojný jadrový program ešte v roku 2003. Podľa americkej správy by Irán nemal byť schopný mať jadrovú zbraň do roku 2015. Izrael tieto závery spochybnil s tvrdením, že hoci mohol Irán pred piatimi rokmi dočasne zastaviť svoje jadrové aktivity, odvtedy ich znovu uviedol do prevádzky.
Teherán trvá na tom, že jeho jadrový program je mierový a nemá vojenské ciele. Dagan prostredníctvom pondelkovej správy predpovedá, že Irán bude palestínskym militantom v Pásme Gazy aj naďalej dodávať rakety a poskytovať výcvik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:29