StoryEditor

Taliansko sa chce vyhnúť predčasným voľbám

22.02.2007, 07:04
Autor:
SITASITA

Taliansky premiér Romano Prodi podal v stredu demisiu potom, čo jeho stredoľavicová koalícia nepresadila v Senáte schválenie zahraničnej politiky vrátane misie v Afganistane. Prodimu chýbali iba dva hlasy. Jeho rôznorodá koalícia, ktorá bola rozhádaná odvtedy, ako sa pred deviatimi mesiacmi ujal funkcie, sa nedokázala zjednotiť, pretože radikálna ľavica odmietla podporiť tradičné spojenectvo Talianska s USA. Pred týždňom Prodi zakázal členom svojej vlády zúčastniť sa na demonštrácii proti rozšíreniu americkej vojenskej základne v meste Vicenza v severnom Taliansku. Zelení a komunisti, ktorí sú súčasťou Prodiho koalície, v stredu svoje námietky prejavili odmietnutím celej zahraničnej politiky.
Taliansky prezident Giorgio Napolitano požiadal Prodiho, aby zatiaľ zostal na čele vlády, kým určí, ktorí politickí lídri by mohli byť schopní získať parlamentnú väčšinu, aby sa nemuseli konať nové voľby. Riadne voľby sú naplánované až na rok 2011. Prodi sa pri odchode z prezidentského paláca usmieval, ale nič nekomentoval. Jeho spolupracovníci nevylúčili možnosť, že Napolitano Prodiho požiada, aby sa pokúsil zostaviť novú vládu. "Sme pripravení opätovne potvrdiť našu úplnú dôveru Prodiho vláde," povedal Dario Franceschini, líder Olivovníka, najväčšieho zoskupenia v Prodiho koalícii. Prezident naplánoval na štvrtok ráno schôdzku s lídrami Senátu a Poslaneckej snemovne.
Prodiho kabinet je už 61. talianskou vládou od konca druhej svetovej vojny. Po víťazstve vo vlaňajších aprílových voľbách sa funkcie ujal v máji. Jeho koalícia má v Poslaneckej snemovni pohodlnú ale v Senáte iba tesnú väčšinu. Líder opozičných kresťanských demokratov Pier Ferdinando Casini predpokladá, že pre Prodiho bude ťažké zostaviť novú vládu. "Tvári sa, že nevidí" problémy pri získavaní väčšiny, povedal Casini pre štátnu televíziu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. júl 2024 14:58