StoryEditor

Belgičania Čechom: Nesiahajte na naše trapistické pivá

11.07.2005, 14:28
Autor:
TASRTASR

Český kláštorný pivovar Želiv oznámil, že začal vyrábať siedme pivo na svete, ktoré nesie značku trapistické. Hovorca Medzinárodného združenia trapistov, ktorý je zároveň riaditeľom belgického pivovaru Orval, však odmieta, že by Česi mohli vyrábať trapistické pivo a dal to svojim českým kolegom na vedomie. O spore informuje belgický denník La Derniere Heure.
Dnes existuje len šesť trapistických pív pomenovaných podľa trapistov-mníchov patriacich do rádu cisterciánov, ktorí ich dodnes vyrábajú v kláštoroch. Všetky sa vyrábajú v Belgicku a sú to Orval, Chimay, Rochefort, Achel, Westmalle a Westvletteren.
Donedávna sa siedme trapistické pivo vyrábalo v Holandsku, keď však pivovar kláštora v Koningshovene kúpil koncern Bavaria, nárok na používanie značky Trappiste zanikol.
Teraz sa však vo francúzskej verzii internetovej stránky českého pivovaru Želiv objavil oznam, že tam vyrábajú siedme trapistické pivo, pretože na jeho výrobe sa podieľa rád premonštrátov. To sa však nepáči pravým trapistickým pivovarom.
Hovorca ich združenia François de Harenne do Čiech napísal, že denomináciu Trappiste používajú neprávom. Táto denominácia neoznačuje druh piva, ale skôr jeho geografický pôvod. Aby toto označenie mohlo pivo niesť, musí pochádzať z kláštora trapistov. Váš kláštor však patrí do spoločenstva premonštrátov, napísal de Harenne.
Kolegov zo Želiva požiadal, aby v záujme dobrého mena svojho pivovaru a piva napravili túto chybu. Výzva sa zrejme stretla s ohlasom, pretože na českej verzii stránky www.pivovar.zeliv.cz dnes už stojí oznámenie, že trapistické pivovary sú len na území Belgicka a Holandska.
V ostatných krajinách môžu takéto pivo variť aj iné cirkevné rády, a toto pivo sa potom nazýva kláštorné, uznáva český pivovar.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 08:24