StoryEditor

Evakuáciu židovských osád v pásme Gazy sprevádzajú nepokoje

15.08.2005, 11:35
Autor:
TASRTASR

Zatvorením hraníc Izrael začal v pondelok o polnoci miestneho času (nedeľa 23.00 h SELČ) po 38 rokoch s oficiálnou evakuáciou 21 židovských osád v pásme Gazy.
Osadníci budú mať 48 hodín na dobrovoľný ústup z oblasti. Tých, ktorí dovtedy neopustia oblasť, evakuujú v prípade potreby aj s použitím násilia.
Vojaci a policajti budú od dnešného rána obchádzať príbytky a vyzývať osadníkov na odchod. Do piatich z 21 evakuovaných osád doručia výzvy na odchod poštou.
Na hraniciach pásma Gazy sú rozmiestnené tabule, na ktorých v angličtine a hebrejčine stojí: "Stop, vstupovať do pásma Gazy a zdržiavať sa tam je zákonom zakázané." K hraničnému priechodu Kissufim sa po polnoci vydal konvoj asi 50 armádnych vozidiel.
Krátko po polnoci zablokovali stovky obyvateľov hlavnú cestu do najväčšej židovskej osady Neve Dekalim, aby zastavili izraelských vojakov, pričom došlo k potýčkam. Napätá situácia je aj v Predjordánsku, kde sa zlikvidujú štyri osady. Pri potýčkach tam utrpel zlomeninu ruky jeden vojak.
Pri osade Kfar Darom v pásme Gazy bolo počuť streľbu izraelských vojakov a militantných Palestínčanov. Informácie o zranených nie sú k dispozícii.
Už od nedele je takmer prázdna druhá najväčšia osada Nizanit. Asi polovica obyvateľov opustila aj blok osád Guš Katif. Na mieste zostávajú už len najradikálnejší osadníci.
Veliteľ izraelskej armády Dan Halutz dnes uviedol, že asi 5000 ľudí doteraz preniklo do pásma Gazy, aby podporili 8500 osadníkov v protestoch proti odsunu. Podľa Halutza by evakuácia židovských osád mohla byť prerušená v prípade, ak by sa izraelské jednotky dostali pod palestínsku paľbu.
Odsun oslavovali v noci v Gaze stovky prívržencov militantnej palestínskej organizácie Islamský džihád. Ozbrojenci strieľali do vzduchu, niektorí príslušníci džihádu rozdávali sladkosti. "Je to výsledok odporu a obetí nášho ľudu," povedal predstaviteľ organizácie Abú Dadžana. Palestínske hnutie Hamas vyzvalo na účasť na polnočných ďakovných modlitbách v mešitách v Gaze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 18:21