StoryEditor

Moslimky protestovali proti zákazu burky

30.11.2006, 16:17
Autor:
SITASITA

Pred holandským parlamentom sa vo štvrtok zhromaždili desiatky moslimských žien, aby vyjadrili nesúhlas s navrhnutým zákazom nosenia moslimského odevu - burky. Niektoré demonštrantky mali oblečené dlhé odevy a cez tvár mali závoj známy ako nidžáb, ktorý odhaľuje len oči. Organizátorka protestu Ayse Bayraková agentúre AP povedala: "Žijeme v slobodnej krajine a vláda nám nesmie hovoriť, ako praktizovať náboženstvo. Nežijeme v diktatúre. Nežijeme pod režimom Talibanu, ktorý utláča ženy."
Ministerka pre imigráciu Rita Verdonková pracuje na legislatíve, ktorá zakáže nosenie burky a iných doplnkov, ktoré zahaľujú tvár na verejnosti. Zatiaľ však nie je jasné, či poslanci zvolení v parlamentných voľbách minulý týždeň a nová vláda, v ktorej pravdepodobne nebude Verdonkovej Liberálna strana, tento návrh podporí. "Myslíme si, že celá procedúra bude úlohou pre novú vládu. Nový kabinet bude musieť obhájiť návrh zákona (v parlamentnej rozprave). Toto je stav, v ktorom sa práve teraz nachádzame," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti Wiebe Alkema.
Holandská spoločnosť čoraz častejšie upúšťa od tradičnej tolerancie, keďže krajina bojuje s tým, ako asimilovať rastúci počet imigrantov. Okolo 6 percent holandskej populácie tvoria moslimovia. Novozvolená poslankyňa za Stranu práce Samira Abbosová konštatovala, že zákaz nosenia odevu je zlá vec.
Štvrtkový protest na námestí pred sídlom holandského parlamentu bol pokojný, ale miestami sa vyskytli zapálené debaty medzi okoloidúcimi a zúčastnenými moslimkami. Jedna staršia žena skríkla: "Dajte si dole tie sprosté šatky!"
Alia Benelhajová, 20-ročná študentka turizmu, ktorá sa narodila v Holandsku marockým rodičom, sa priznala, že ona šatku nosí posledné dva roky. "V tejto krajine môžete chodiť nahí a nikto nič nepovie, ale ak ste zahalení a dávate najavo svoje náboženstvo, ľudia sa pokúsia o zákaz."
Jedným z argumentov hovoriacich za zákaz nosenia burky je, že odev utláča ženy. Sharifa Vellandová pôvodom zo Surinamu povedala, že musela byť silná, keď sa rozhodla toto leto pre nosenie nidžábu. "Ľudia sa ma pýtajú, či som slabá, ale ja hovorím, že keby som bola slabá, nenosila by som ho. Niektorí ľudia to chápu, ale iní ma volajú matka Usámu bin Ládina," dodáva Šarífa.
Organizátorka protestu obvinila ministerku Verdonkovú zo zneužitia problému na politický profit pred minulotýždňovými voľbami. Povedala: " Vždy, keď chce prilákať pravicových voličov, vytiahne zo skrine problém burky. Takto polarizuje spoločnosť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 08:36