StoryEditor

Švajčiarsko vypracovalo návrh pre jadrové rokovania s Iránom

12.02.2007, 14:29
Autor:
SITASITA

Teherán v pondelok oznámil, že Švajčiarsko vypracovalo ponuku na uvoľnenie napätých vzťahov medzi Západom a Iránom v súvislosti s jeho kontroverzným jadrovým programom. Iránske ministerstvo zahraničia zatiaľ obsah ponuky nepozná, ale ak návrh zahŕňa právo Iránu na jadrový materiál, je ochotné ho preštudovať, uviedol hovorca ministertsva Mohammed Alí Hosejní.
Ide o prvý krok Švajčiarska, ktoré v Teheráne, kde Washington nemá svoju diplomatickú misiu, zastupuje záujmy Spojených štátov. Iránske rádio v pondelok informovalo, že hlavný jadrový vyjednávač Alí Laridžání sa má v priebehu dňa stretnúť v Berne so švajčiarskou prezidentkou a ministerkou zahraničia Micheline Calmy-Reyovou. Laridžání deň predtým rokoval počas medzinárodnej konferencie v Mníchove so západnými predstaviteľmi vrátane šéfa zahraničnej politiky Európskej únie Javiera Solanu, kde povedal, že Irán je otvorený rokovaniam o jeho jadrovom programe. Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád však neskôr spresnil, že Teherán je ochotný rokovať len v takom prípade, že sa od neho nebude žiadať, aby sa pred rokovaniami vzdal obohacovania uránu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. júl 2024 02:55