StoryEditor

Ženatí kňazi žiadajú pápeža o zrušenie celibátu

19.09.2005, 18:34
Autor:
TASRTASR

Ženatí katolícki kňazi z celého sveta apelovali dnes na pápeža, aby zrušil zákaz manželstva pre duchovných.
Požiadavku, adresovanú oficiálne biskupskej synode, formulovali duchovní v otvorenom liste schválenom na záver štvordňovej konferencie v blízkosti Wiesbaadenu. Kňazi navrhujú zrušenie paragrafu 277 kánonického práva.
Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 80 duchovných zo štyroch kontinentov, ktorí zastupovali 25 národných organizácií ženatých kňazov.
Povinný celibát platí v katolíckej cirkvi od 12. storočia, napriek tomu vo východných katolíckych cirkvách ešte aj dnes pôsobia ženatí kňazi. "Chceli by sme, aby sa prax ženatých kňazov z východných katolíckych cirkví zaviedla opäť aj v katolíckych cirkvách západného obradu," povedal hovorca združenia kňazov v Nemecku Heinz-Jürgen Vogels.
Federácia kňazov vkladá nádej do pápeža Benedikta XVI. a dúfa, že Svätý Otec sa rozhodne celibát zmierniť. Znalci pomerov vo Vatikáne však označujú túto možnosť za nepravdepodobnú.
Ozývajú sa aj hlasy, že kvôli nedostatku kňazov sa súčasná cirkev ocitá pod vážnym tlakom. Napríklad v roku 2003 mala v Nemecku svojho stáleho farára iba každá druhá farnosť. Federácia odhaduje, že kvôli uzatvoreniu manželstva sa svojho povolania vzdalo doteraz 3000 až 4000 kňazov.
V USA otriasli cirkvou škandály, ktoré spôsobili homosexuálne orientovaní kňazi. Vatikán momentálne skúma pomery vo všetkých kňazských seminároch na území USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 20:09