StoryEditor

Haníja prekročil blokovaný priechod a vracia sa domov

15.12.2006, 08:12
Autor:
SITASITA

Palestínskemu premiérovi Ismáílovi Haníjovi sa vo štvrtok v noci podarilo dostať do Pásma Gazy po ôsmich hodinách čakania na palestínsko-egyptskom hraničnom priechode Rafah. Informovali o tom palestínske a európske zdroje. Haníjov prechod cez hranicu umožnili európski pozorovatelia, ktorí sa okamžite po jeho vstupe na palestínske územie stiahli a na priechode pokračovali boje medzi prívržencami Hamasu a egyptskými pohraničníkmi podporovanými gardou palestínskeho prezidenta.
Izrael vo štvrtok rozhodol dočasne uzavrieť hraničný priechod medzi Pásmom Gazy a Egyptom, a zabrániť tak premiérovi z radikálneho hnutia Hamas previesť na palestínske územie milióny dolárov, ktoré získal na svojej zahraničnej ceste od arabských spojencov. Uzavretie priechodu vyvolalo nepokoje a stovky ozbrojených stúpencov hnutia Hamas sa zhromaždili pred budovou terminálu, kde čakali, kým Haníja neprekročí hranicu, skandovali jeho meno a strieľali do vzduchu a na egyptskú stranu. Podľa nemocničných zdrojov bolo hospitalizovaných 27 ľudí, z toho dvaja s vážnymi zraneniami.
Podľa agentúry AFP sa Izrael a Egypt dohodli, že povolia Haníjovi vstúpiť do Pásma Gazy, pod podmienkou, že peňažnú hotovosť, údajne vo výške 35 miliónov dolárov, nechá na hranici. Peniaze mali byť uložené v egyptskej banke, ktorá by ich previedla na účet Palestínskej samosprávy. Haníjov pomocník pre agentúru AP neskôr povedal, že premiérova delegácia si hotovosť nechala pri sebe.
Premiér Haníja vo štvrtok predčasne ukončil svoju zahraničnú cestu a chcel sa vrátiť domov, aby prispel k vyriešeniu napätej situácie na palestínskych územiach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. jún 2024 04:12