StoryEditor

Olmert sa vo februári stretne s Abbásom a Riceovou

07.02.2007, 07:01
Autor:
SITASITA

Izraelský premiér Ehud Olmert v utorok informoval, že 19. februára sa má uskutočniť trojstranný summit za účasti palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a americkej ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej. Uviedol to v Jeruzaleme na stretnutí s americkými židovskými predstaviteľmi. Olmert v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že "Abú Mazen (Abbás) sa dovtedy nespojí s Hamasom spôsobom, ktorý je v rozpore s princípmi kvarteta a medzinárodného spoločenstva." Premiér zatiaľ nespresnil, kde sa má summit konať.
Abbás je v súčasnosti v Saudskej Arábii na krízových rokovaniach s politickým vodcom hnutia Hamas Chálidom Mišálom, ktoré je v izraelskom zozname teroristických organizácií, s cieľom dosiahnuť dohodu o rozdelení moci a ukončiť krvavé medzipalestínske boje.
Na rokovaniach vo Washingtone v piatok minulý týždeň zástupcovia kvarteta pre oživenie zastaveného mierového procesu na Blízkom východe schválili americký plán akcelerácie krokov smerom k vytvoreniu palestínskeho štátu. Riceová uviedla, že cieľom novej iniciatívy USA je zlepšiť bezpečnosť pre Palestínčanov a Izraelčanov, kým sa začnú paralelné rokovania o kritických záležitostiach "konečného štatútu" ako hranice a budúcnosť Jeruzalema.
Trilaterálny summit Abbás-Olmert-Riceová, ktorý sa podľa nemenovaného amerického predstaviteľa pravdepodobne uskutoční na Blízkom východe, bude zrejme zameraný na presadzovanie americkej iniciatívy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 07:42