StoryEditor

Rusko má "v zuboch" nové členské štáty

23.05.2006, 16:56
Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Chizmov vyhlásil, že nové členské štáty zo strednej a východnej Európy "otravujú vzťahy" Ruska s EÚ.

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Chizmov v rozhovore pre denník Financial Times Europe naznačil, že má ťažké srdce na osem nových členských krajín EÚ, ktoré podľa Moskvy "kazia" vzťahy medzi EÚ a Ruskom kvôli "fantómovým bolestiam z minulosti".
"EÚ sa po rozšírení pre nás nestala o nič lepším partnerom," vyhlásil Chizmov. "Niektoré - nie všetky - nové členské štáty si do EÚ priniesli svoje vlastné fantómové bolesti - ľudí, ktorí sa sústreďujú na rany minulosti."
Najhlasnejšie boľavé miesta z minulosti pretriasa Poľsko, a to nielen v súvislosti s Ruskom, ale zameriava sa aj na Nemecko. Varšavu rozčuľuje najmä nový nemecko-ruský plynovod, ktorý obíde Poľsko, a obvinila Moskvu z "vydierania". Estónsko, Litva a Lotyšsko si to so svojím veľkým susedom tiež "rozhádzali" sťažnosťami na pohraničné dohody a zaobchádzaním s ruskými menšinami.
Chizov však vyhlásil, že vzťahy medzi EÚ a Ruskom nie sú nenávratne poškodené a navrhol, že stále arogantnejší prístup Washingtonu by mal Európanov spojiť. Viceprezident USA Dick Cheney totiž začiatkom mája sarkasticky napadol Rusko tvrdením, že využíva svoje energetické rezervy na zastrašovanie iných krajín.
Vyhlásenia ruského veľvyslanca prišli pred začiatkom summitu EÚ-Rusko, ktorému budú pravdepodobne dominovať otázky energetiky. EÚ sa v dôsledku decembrového rozhodnutia Ruska odstaviť dodávky na Ukrajinu kvôli cenovým sporom obáva o bezpečnosť svojich dodávok energií. Brusel by tiež rád dosiahol lepší prístup európskych spoločností k ruskému zemnému plynu, keďže ruský štátny plynárenský monopol Gazprom chce investovať na energetických trhoch EÚ.
Chizov pre Financial Times Europe uviedol, že Moskva by rada podpísala medzinárodnú energetickú chartu, ktorá garantuje bezpečnosť dodávok energií, no jej text potrebuje niekoľko zmien, a dohoda o nich sa nepredpokladá pred júlovým summitom G8 v Petrohrade.
Tento týždeň by medzi EÚ a Ruskom malo dôjsť aj k podpisu novej dohody o vízach, ktorá je prvým krokom k potenciálnemu zrušeniu víz v budúcnosti. Moskva však tiež očakáva, že predstavitelia EÚ ju budú tlačiť do zmiernenia postoja k homosexualite - starosta mesta totiž vyzval na zákaz pochodu gayov, plánovaného na tento týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 09:23