StoryEditor

Nezáujem Američanov o cudzie jazyky obmedzuje schopnosť CIA

07.10.2005, 12:10
Autor:
TASRTASR

Dlhodobý nezáujem USA o cudzie jazyky a kultúry obmedzuje schopnosť Ústrednej spravodajskej služby (CIA) získať regrútov s jazykovými znalosťami, ktoré sú potrebné v boji proti terorizmu. Informoval o tom vo štvrtok riaditeľ CIA Porter Goss.
Na otváracej ceremónii nového jazykového centra na Marylandskej univerzite Goss uviedol, že nedostatok jazykárov v americkej spoločnosti je "veľký, veľký problém" pre CIA, ktorá sa zotavuje po ponižujúcich zlyhaniach.
Útoky z 11. septembra v New Yorku a Washingtone, ktoré odštartovali vojnu proti terorizmu, odhalili neschopnosť americkej tajnej služby prekladať či analyzovať informácie v jazykoch Blízkeho východu a južnej Ázie, kde Spojené štáty čelia nebezpečnej hrozbe z radov islamských militantov, vrátane al-Káidy.
Poznámky riaditeľa CIA odrážali stanoviská ďalších šéfov spravodajských služieb, vrátane koordinátora amerických tajných služieb Johna Negroponteho, ktorý nedávno oznámil, že americká spoločnosť potrebuje zvrátiť dlhoročný nezáujem o cudzie jazyky a kultúry. "Naša vlastná existencia závisí na našej schopnosti porozumieť a vychádzať so zvyškom sveta," povedal Negroponte uplynulý týždeň na konferencii vojenského spravodajstva.
Americké tajné služby naliehavo hľadajú ľudí s plynulou znalosťou jazykov ako arabčina, fársí, urdština, paštúnčina či čínština. Štvrtková udalosť na Marylandskej univerzite, ktorá poskytuje CIA a ministerstvu obrany jazykové služby, prichádza deň po tom, ako Goss oznámil, že nenariadi disciplinárne konanie proti bývalému riaditeľovi Georgeovi Tenetovi alebo iným predstaviteľom agentúry v súvislosti s nedostatkami pred 11. septembrom 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 03:31