StoryEditor

Tymošenková: Nenechajte vyhrať Janukovyča

24.03.2006, 09:54

Prvá dáma ukrajinskej Oranžovej revolúcie a bývalá premiérka Julia Tymošenková vo štvrtok vyzvala ukrajinských voličov, aby nenechali v nedeľňajších parlamentných voľbách zvíťaziť proruskú Stranu regiónov Viktora Janukovyča. Práve proti nemu a vtedajšiemu prezidentovi Leonidovi Kučmovi sa Ukrajina v roku 2004 vzbúrila a masové demonštrácie priviedli k moci Tymošenkovú a súčasného prezidenta Viktora Juščenka. Z Tymošenkovej a Juščenka sa však medzičasom stali ostrí súperi.
"Tieto voľby ponúkajú voľbu: Môžete dať moc do rúk kriminálneho gangu, alebo môžete zvoliť demokratický vývoj. Vyhrali sme bitku, ale vojnu ešte nie," vyhlásila Tymošenková na štvrtkovom predvolebnom zhromaždení Bloku Julie Tymošenkovej na kyjevskom Námestí nezávislosti, ktoré bolo centrom predminuloročnej Oranžovej revolúcie.
Podľa posledných prieskumov verejnej mienky by mala vo voľbách zvíťaziť Janukovyčova Strana regiónov so ziskom 30 percent, na druhom mieste by mal skončiť blok Naša Ukrajina prezidenta Juščenka (20 percent) a na treťom Blok Julie Tymošenkovej so ziskom 17 percent hlasov.
Tymošenková vo štvrtok obvinila Juščenka, ktorý ju v septembri minulého roka odvolal z postu premiérky, že práve on môže za opätovný nástup Janukovyča. Juščenko podľa nej nedokázal "potrestať vinníkov a podvodníkov z minulého režimu", spojil sa so starými štruktúrami a "rozhodol sa spolupracovať s klanmi".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 04:23