StoryEditor

Nová menšinová vláda Bulharska neprešla parlamentným hlasovaním o dôvere

28.07.2005, 09:24
Autor:
TASRTASR

Nová menšinová vláda Bulharska neprešla v stredu neskoro večer hlasovaním o dôvere v 240-člennom zákonodarnom zbore. Oznámil to dnes bulharský štátny rozhlas.
Proti vláde ľavého stredu, zloženej zo socialistov a zástupcov politickej formácie tureckej menšiny sa v tajnom hlasovaní vyslovilo 120 zákonodarcov, zatiaľ čo za nový menšinový kabinet hlasovalo len 119 poslancov. Jeden poslanec sa na hlasovaní nezúčastnil.
Krátko predtým schválilo nomináciu 39-ročného predsedu BSP Sergeja Staniševa za ministerského predsedu Bulharska 120 zákonodarcov a 119 poslancov sa vyslovilo proti. Menšinová vláda sa možno podrobí opakovanému parlamentnému hlasovaniu o dôvere.
Ak bude výsledok opakovaného hlasovania rovnaký, mohla by sa pri zostavení nového kabinetu dostať k slovu centristická strana bývalého monarchu Simeona Saksoburggotského. Politickí pozorovatelia sú však toho názoru, že sa potrebnú väčšinu na zostavenie vlády nepodarí získať ani doterajším vládnym silám.
Staniševovi socialisti, ktorí v parlamentných voľbách z 25. júna získali najviac hlasov, boli nútení zostaviť menšinovú vládu spolu so stranou etnických Turkov po tom, čo centristická strana odstupujúceho premiéra Simeona Sakskoburggotského minulý týždeň odmietla účasť na veľkej koalícii.
Bulharská socialistická strana (BSP) a Hnutie za práva a slobody (DPS) disponujú iba 116 z celkového počtu 240 parlamentných kresiel a pri schvaľovaní vlády sú tak závislé od podpory jednotlivých poslancov zo súperiacich zoskupení. Na kľúčové kabinetné posty nominovali nestraníckych technokratov.
Definitívne odmietnutie vládneho kabinetu by prehĺbilo politickú krízu, ktorá by mohla viesť k predčasným voľbám a takmer istému odkladu prijatia Bulharska do Európskej únie (EÚ).
3 1 ko

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:41