StoryEditor

Generálny tajomník NATO vyzval srbskú vládu, aby zadržala a vydala Mladiča

18.07.2005, 18:46
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jaap de Hoop Scheffer vyzval dnes v Belehrade srbskú vládu, aby zadržala a vydala medzinárodnému tribunálu v Haagu niekdajšieho veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča.
"Moje posolstvo úradom znie: Urobte tak čo najskôr, dnes alebo zajtra, ale urobte to," vyhlásil dnes v srbskej metropole najvyšší predstaviteľ NATO.
Po stretnutí so srbskočiernohorským prezidentom Svetozarom Marovičom hosť z Bruselu vyhlásil, že zadržanie a vydanie Ratka Mladiča je absolútne nevyhnutné.
Jaap de Hoop Scheffer absolvuje počas dnešnej návštevy SČH aj rokovania s najvyššími srbskými a čiernohorskými ústavnými činiteľmi, prezidentom Borisom Tadičom a premiérom Vojislavom Koštunicom, respektíve Milom Djukanovičom a Filipom Vujanovičom. Plánovaná je aj jeho schôdzka so šéfom srbskočiernohorskej diplomacie Vukom Draškovičom.
Kým neoficiálne informácie hovoria o tom, že generálovi pomáhajú ukrývať sa príslušníci srbskej tajnej služby a ozbrojených zložiek, vláda v Belehrade tvrdí, že nemá informácie o aktuálnom mieste jeho pobytu a nemôže preto konať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. jún 2024 04:00