StoryEditor

Samovražedný útok v Karáčí si vyžiadal už 57 obetí

12.04.2006, 10:16
Autor:
SITASITA

Pri samovražednom útoku zahynulo v utorok v pakistanskom meste Karáčí počas náboženského zhromaždenia najmenej 57 osôb vrátane niekoľkých duchovných lídrov. Hovorca miestnej vlády v stredu informoval, že útok, ktorý zranil ďalších asi sto ľudí, na rozdiel od pôvodných informácií vykonali dvaja samovražední atentátnici.
Krvavý incident sa stal v historickom parku Ništar, kam sunnitskí moslimovia prišli osláviť výročie narodenia proroka Mohameda. Útočníci vystúpili na drevené javisko počas modlitieb pri západe slnka, priblížili sa k náboženským lídrom a odpálili sa. V parku bolo v tom čase okolo 50 000 ľudí.
Rozhnevané davy ľudí zaplnili po výbuchu ulice mesta, podpaľovali autá, motorky, dokonca aj autobus a požiarnické vozidlo. Polícia použila proti výtržníkom slzný plyn a strieľala do vzduchu, aby dav rozohnala, uviedli svedkovia.
Útok odsúdili predstavitelia šiitskej aj sunnitskej komunity a zatiaľ sa k nemu nepriznala žiadna skupina. V súvislosti s obavami z výbuchu náboženského násilia medzi väčšinovými sunnitmi a menšinovými šiitmi vláda sprísnila bezpečnostné opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 05:44