StoryEditor

Trh benzínových čerpadiel sa v Českej republike nasycuje

11.03.2003, 23:00

Minulý rok v ČR pribudlo vyše 80 čerpadiel a koncom decembra ich počet dosiahol 2 065, informovali Hospodářské noviny. Do tohto počtu nie sú zahrnuté tzv. dvorové stanice. Podľa počtu čerpadiel vo vzťahu k rozlohe krajiny je ČR porovnateľná s Rakúskom, kde na jedno čerpadlo pripadá na 33 km2. Na Slovensku je tento ukazovateľ 71 km2. Odborníci sa pre české HN vyjadrili, že český trh je už čerpadlami presýtený. Aj ďalší ukazovateľ, počet automobilov pripadajúcich na jedno čerpadlo, je porovnateľný s Rakúskom. V ČR ich je 1 620, v Rakúsku 1 425, v Nemecku 3 064 a na Slovensku 2 150.
Rozloženie čerpadiel podľa majiteľov je v Česku pre spotrebiteľov priaznivé, lebo žiadna rafinérska alebo logistická skupina nevlastní vyšší počet ako 20 %. Najviac čerpadiel vlastní Benzina (312), patrí štátnemu holdingu Unipetrol. Nasleduje štátna a. s. Čepro (174), Papoil s 122 a OMV Česká republika s 121 čerpadlami, ale nedávno táto dcérska spoločnosť rakúskej rafinérie si svoju pozíciu posilnila o kúpu siete čerpadiel Petra. Naposledy ohlásila, že nie všetky čerpadlá bude prevádzkovať. Minulý rok si svoju pozíciu posilnil aj taliansky Agip (má 73 čerpadiel), ktorý získal sieť Tamoil s pôvodne líbyjským kapitálom. Podľa počtu čerpadiel nasledujú Aral (66), Slovnaft Moravia a Esso. Slovnaft Moravia má na českom trhu významnejšie postavenie, ako by zodpovedalo počtu čerpadiel (okolo 40). Podľa informácií z českej tlače podiel Slovnaftu na veľkoobchodnom predaji nafty a benzínu v ČR sa pohybuje okolo pätiny celkového predaja.


Slovnaft v SR dominuje
V súčasnosti sa na Slovensku prevádzkovalo 669 čerpacích staníc, v tomto počte sú aj tzv. dvorové stanice, ktoré často nespĺňajú technické a ekologické požiadavky, informovala HN Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO). Najsilnejším subjektom na trhu čerpadiel zostal Slovnaft s 317 stanicami, pred OMV Slovensko so 70 predajnými miestami. Nasleduje Shell so 43 čerpadlami a Jurki Hayton, ktorý pribudol do SAPPO, ich má 42. Z významnejších spoločností poradie uzavierajú: Avanti (28), Agip (14), Esso (15), Conoco (12) a Aral (11). Bolo ohlásené rokovanie o prebratí čerpadiel patriacich nemeckej spoločnosti Aral rakúskou OMV. Počet čerpadiel Slovnaftu sa stále približuje k hranici 50 % zo všetkých, súvisí to s tým, že ešte v roku 1995 Protimonopolný úrad SR podmienil fúziu Benzinolu a Slovnaftu požiadavkou, aby počet čerpadiel v oboch spomínaných subjektoch neprekročil polovicu všetkých.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 02:11