StoryEditor

Obed s Buffettom za 350-tisíc dolárov

18.07.2005, 00:00
Obed pre osem osôb s investorom a miliardárom Warrenom Buffettom sa predal za 351 100 USD. Právo obedovať s W. Buffettom sa predávalo v rámci charitatívnej aukcie cez portál firmy Ebay Inc. Peniazmi získanými predajom práva obedovať s miliardárom sa podporia bezdomovci.

Obed pre osem osôb s investorom a miliardárom Warrenom Buffettom sa predal za 351 100 USD. Právo obedovať s W. Buffettom sa predávalo v rámci charitatívnej aukcie cez portál firmy Ebay Inc. Peniazmi získanými predajom práva obedovať s miliardárom sa podporia bezdomovci. Vyplýva to z informácií portálu Ebay.
Kupujúcim je podľa oficiálnej stránky Ebay človek, ktorý je evidovaný ako hanka3153. Aukcia trvala týždeň a zaujala 105 potenciálnych kupujúcich. W. Buffett je šéfom investičného holdingu Berkshire Hathaway Inc. Je druhým najbohatším človekom na svete. Od roku 2000 usporadúva charitatívne obedy pre osem ľudí. V aukcii sa dosiahla rekordná cena, ktorá prekonala sumu 250 100 USD, ktorú zaplatil v roku 2003 zakladateľ Greenlight Capital LLC David Ienhorn. Charitatívny obed bude v New Yorku alebo v meste Omaha, kde je hlavný stan firmy Berkshire Hathaway.
Warren Edward Buffett sa narodil v Omahe v roku 1930. Jeho otec Howard Buffett bol burzovým maklérom a kongresmanom za republikánsku stranu. Už ako chlapec si malý Buffett ľahko pamätal čísla. Ako jedenásťročný sa začal zaujímať o činnosť svojho otca. Vtedy si kúpil prvé tri akcie spoločnosti Cities Service Preferred po 38 USD. Keď stúpli na 40 USD, predal ich. O tri týždne smútil, lebo akcie stúpli na 200 USD. W. Buffett pokračoval v podnikaní. Ako štrnásťročný kúpil za 1 200 USD 40 akrov poľnohospodárskej pôdy v štátne Nebraska. Prenajal ju. Po čase sa W. Buffett zoznámil s knihou Benjamina Grahama Inteligentný investor, ktorá sa stala jeho bibliou. Vzdelanie získal na Columbijskej univerzite.
V roku 1957 sa vrátil do Omahy, kde vytvoril svoju prvú investičnú spoločnosť. Podarilo sa mu presvedčiť skupinu investorov, ktorí mu dali po 25 000 USD. V roku 1969 spoločnosť sama seba zlikvidovala. Úspešne. Investície sa však zhodnotili o 29,5 %, hoci index Dow Jones stúpol za to isté obdobie len o 7,4 %.
V roku 1962 začína nakupovať akcie v New Bedford, Mass a presnejšie investuje do textilného podniku s menom Berkshire Hathaway. Jeho akcie vtedy stáli menej ako 8 USD. Americký textilný priemysel mal problémy, lebo bol vystavený silnej konkurencii. Buffett si problémy nevšímal a začal sa venovať rozvoju poisťovania.
V roku 1995 akcie Berkshire Hathaway stáli 30 000 USD a v súčasnosti je to oveľa viac. K 31. marcu na jednu akciu pripadal majetok 40 058 USD.
Majetok Warrena Buffetta sa odhaduje na 36 mld. USD, plus mínus niekoľko miliárd, ktoré závisia od výkyvov cien akcií, ktoré má v portfóliu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. jún 2024 04:55