StoryEditor

Poliaci sa snažia o kompromis

02.02.2006, 23:00
Autor:
revrev


V spore o spojenie poľských dcérskych bánk spojených finančných ústavov UnicreditHVB sa črtá kompromis. Kým Bank Pekao (veľkosťou č. 2 na poľskom trhu) je vo väčšinovom vlastníctve talianskej skupiny Unicredit, Bank Przymyslowo-Handlowy (BPH, veľkosťou č. 3 na poľskom trhu) patril nemeckej banke HVB. Podľa najnovších informácií je poľská vláda pripravená odsúhlasiť túto fúziu, avšak od talianskej skupiny Unicredit žiada v rámci protislužby predaj chorvátskeho ústavu Splitska Banka do poľských rúk. Konkrétne by sa novým majiteľom chorvátskeho finančného ústavu -- dosiaľ vo vlastníctve Talianov -- mala stať najväčšia poľská banka PKO BP. Až dosiaľ varšavská vláda požadovala iné riešenie, podľa ktorého mali Taliani v Poľsku predať banku BPH .
V skutočnosti sa však Unicredit musí svojej dcérskej banky v Chorvátsku vzdať z kartelových dôvodov. Príslušné rozhodnutie už záhrebská centrálna banka zverejnila na svojej internetovej strane. Talianom by podľa toho v Chorvátsku zostal len jeden ústav -- Zagrebačka Banka, ktorá má 25-percentý podiel na trhu -- kým Splitska Banka by sa mala dostať do rúk nového vlastníka. Jej podiel na trhu dosahuje 9 percent. Uchádzajú sa však o ňu viacerí iní záujemcovia, napríklad francúzsky finančný koncern Société Générale, belgická skupina KBC či maďarský finančný ústav OTP. Teraz teda ako nových uchádzač pribudla najväčšia poľská banka.
Podľa názoru chorvátskej vlády by Splitska Banka nemala pripadnúť tým zahraničným ústavom, ktoré už majú v Chorvátsku nejakú dcérsku spoločnosť. Platí to napríklad pre Raiffeisen, Intesu, Erste & Steiermärkische Bank atď.
Predstavitelia najväčšej poľskej banky otvorene hovoria o svojom záujme o prienik do krajín juhovýchodnej Európy, v tom okrem Chorvátska napríklad aj do Srbska. Pred krátkym časom PKO HB získal akvizíciu na Ukrajine.
Vojna nervov v súvislosti s taliansko-nemeckou fúziou však na verejnosti pokračuje. Kým premiér Kazimierz Marcinkiewicz opatrne hovorí o ochote rokovať s riaditeľom Unicredita Alessandrom Profumom, poľský minister financií Pawel Szalamacha naďalej požaduje, aby sa Taliani akvizície BPH v Poľsku vzdali. "Naše stanovisko sa nezmenilo," vyhlásil pre tlač. Poľská vláda zvažuje dokonca aj právne kroky pred európskymi súdmi, namierené proti Európskej komisii, ktorá odsúhlasila uvedenú taliansko-nemeckú fúziu. Žaloba proti banke Unicredit nie je vylúčená ani pred poľským súdom.
V bankových kruhoch u našich susedov koluje chýr, že varšavský kabinet má záujem o vytvorenie silnej finančnej skupiny, ktorá by pôsobila pod dominanciou štátu. Skupinu by viedla práve banka PKO BP a okrem toho by do nej patrila aj poisťovňa PZU a ústav aktívny najmä na vidieku, Agrarbank BGZ. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 01:29