StoryEditor

Koruna sa včera zviezla s forintom

08.12.2005, 23:00
Zhoršujúca situácia v Maďarsku oslabila celý stredoeurópsky región a s ním aj slovenskú menu takmer o 30 halierov na 38,17 koruny za euro. Korekciu strát slovenskej meny priniesla správa o ďalšom príleve investícií do Trnavy a zvýšení exportu automobilky PSA Peugeot Citroën, ktorú včera priniesli HN. Slovenská koruna ešte nie je investormi vnímaná, akoby si zaslúžila. Zrejme sa napriek vstupu Slovenska do ERM II tak skoro z vplyvu regiónu nevymaní.

Napriek pozitívnym výsledkom rastu slovenskej ekonomiky zaznamenala slovenská koruna včera prudké znehodnotenie oproti euru. Zhoršujúca sa situácia v Maďarsku oslabila celý stredoeurópsky región a s ním aj slovenskú menu takmer o 30 halierov na 38,17 koruny za euro. Korekciu strát slovenskej meny priniesla správa o ďalšom príleve investícií do Trnavy a zvýšení exportu automobilky PSA Peugeot Citroën, ktorú včera priniesli HN. Oslabenie forintu spôsobujú okrem zníženia ratingu Maďarska aj problémy s vysokým rozpočtovým deficitom. "Rovnako sa znehodnocuje aj poľský zlotý. Tiež pod vplyvom slabej rozpočtovej disciplíny a výzvy vlády na zníženie sadzieb centrálnej banky," dodáva Miroslav Šmál, analytik Poštovej banky. Slovenská koruna ešte nie je podľa analytika UniBanky Viliama Pätoprstého investormi vnímaná, ako by si zaslúžila. "Včerajší vplyv maďarského forintu bol veľký, avšak očakával sa," dodáva. Koruna sa zrejme napriek vstupu Slovenska do ERM II tak skoro z vplyvu regiónu nevymaní. "Bude to skôr postupný proces," myslí si Pätoprstý.
Vysoký rast nepomohol
Koruna sa oslabila aj napriek pozitívnym výsledkom HDP. Údaj o raste ekonomiky nepriniesol totiž novú informáciu, stotožňoval sa s odhadom Štatistického úradu. "Vysoký rast sa očakával a bol už vopred zarátaný v kurze," komentoval Pätoprstý. Trh čakal skôr na informácie o štruktúre rastu ekonomiky. "Spotreba potvrdila solídny rast, otázkou je, ako tento rast vyhodnotí Národná banka Slovenska," tvrdí analytik ČSOB Marek Gábriš. Zaujímavé sú aj prognózy Štatistického úradu. "Úrad odhaduje na prvý štvrťrok 2006 medziročný rast inflácie na 4,9 percenta, čo je značne nad prognózou centrálnej banky, ktorá je na úrovni 4 percent," komentuje analytik VÚB Zdenko Štefanides.
Rastúca miera inflácie podporuje očakávania zvyšovania kľúčových úrokových sadzieb. "Je však veľmi pravdepodobné, že NBS bude čakať na skutočné výsledky, a nie len na odhad," myslí si Šmál. Väčšina analytikov čaká zvyšovanie úrokových sadzieb v prvom štvrťroku 2006. "Nevylučujem, že centrálna banka zvýši sadzby už v decembri," tvrdí analytik Tatra banky Elizej Macho.
Ďalší vývoj kurzu
Obchodovanie na devízovom trhu ovplyvňuje v súčasnosti nízka likvidita. Kurz koruny tak rozkýva aj menší obchod. "Predpokladám, že ešte do parlamentných volieb bude na trhu neistota," hovorí Macho. Kurz sa podľa neho bude naďalej pohybovať okolo 38 korún za euro. "Výraznejší pokles kurzu by mohol priniesť len nový impulz do ekonomiky," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 16:20