StoryEditor

Nový ruský kapitál na burzách

09.01.2006, 23:00

Pre ruské spoločnosti obchodované na kapitálových trhoch bol minulý rok rokom nových verejných ponúk cenných papierov -- IPO (Initial Public Offering). Spolu 13 ruských firiem prišlo vlani s ponukou IPO, desať z nich na londýnskej burze LSE (London Stock Exchange). Londýn sa tak stal finančnou Mekkou pre ruských emitentov cenných papierov. Hlavným organizátorom verejného umiestnenia cenných papierov ruských firiem sa stal líder medzi investičnými bankami Morgan Stanley.
Prvé verejné umiestnenie cenných papierov v histórii Ruska sa udialo v roku 1996. Podľa portálu mergers.ru v roku 2004 prebehlo päť IPO v hodnote 600 mil. USD. Masovým javom sa ponuka nových akcií firiem stala až v minulom roku. Na trhu umiestnilo nové akcie takmer tri razy viac firiem. Na trhu boli pritom ponúkané akcie od malých firiem typu Chleb Altaja až po veľké giganty ako Novolipeckij metalurgičeskij kombinat (NLMK). Novým ponukám akcií prospela aj dobrá makroekonomická situácia a politická stabilita Ruska v minulom roku. Investori postupne zabúdajú na kauzu Jukos. Veľké spoločnosti začali konsolidovať podnikanie, zlepšovať corporate governance. Aj záujem medzinárodných investorov o cenné papiere z Ruska rastie.
Vďaka minuloročným IPO ruské podniky a ich majitelia získali viac ako 8,5 mld. USD. Desať z trinástich IPO sa odohralo v Londýne. Šesť z nich prebehlo na základnom parkete a zvyšok v sekcii alternatívnych investícií. Najskromnejším IPO v roku 2005 bolo umiestnenie akcií podniku Chleb Altaja. Jeho majitelia predali 10 % akcií a získali 8 mil. USD. Najväčším IPO bolo umiestnenie akcií AFK Sistema. Jedenásť jej majiteľov získalo 36 mil. USD a samotná firma 1,3 mld. USD.
Podľa údajov mergers.ru 32 % finančných prostriedkov z IPO pripadalo na metalurgiu, 31 % pripadlo na energetický sektor, 19 % na maloobchod a 7 % na petrochémiu. Dopyt po ruských cenných papieroch podstatne prevyšuje ponuku pri IPO. Vývoj cien akcií novouvedených ruských spoločností je rôzny. Väčšina emisií po uvedení získava na cene. Z minuloročných IPO len akcie spoločnosti Chleb Altaja (uvedená na ruskej burze RTS) a akcie spoločnosti Amtel (uvedené na LSE v Londýne) skončili rok 2005 so stratou oproti uvádzacej cene.
V tomto roku by mali IPO uskutočniť aj ruské banky. O plánoch uviesť akcie na verejný trh hovorili Rosbank a Vneštorgbank. Experti predpokladajú, že o akcie bude veľký záujem, pretože jediným titulom ruského bankového sektora zostávajú akcie Sberbank. Podľa prognóz ruskej investičnej banky Trojka Dialog v tomto roku by sa malo uskutočniť 20 IPO ruských firiem. Hlavnou udalosťou v sektore IPO by malo byť umiestnenie akcií firmy Rosnefť, ktorá predpokladá predať 30 % svojich akcií za 20 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 19:50