StoryEditor

Lipská burza dôležitá pre Slovensko

01.08.2005, 00:00
Cena silovej elektriny predstavuje pre veľkoodberateľov vyše polovice zo všetkých platieb za dodávku elektriny. Tento rok jej cena ani na Slovensku nepodlieha regulácii, ale závisí od trhu. Ich indikátorom s postupujúcou liberalizáciou sa čoraz viac stávajú ceny dosahované na trhoch lipskej burzy - EEX - European Energy Exchange.

Cena silovej elektriny predstavuje pre veľkoodberateľov vyše polovice zo všetkých platieb za dodávku elektriny. Tento rok jej cena ani na Slovensku nepodlieha regulácii, ale závisí od trhu. Ich indikátorom s postupujúcou liberalizáciou sa čoraz viac stávajú ceny dosahované na trhoch lipskej burzy -- EEX -- European Energy Exchange.
"Lipská burza dáva obraz o pomeroch na trhu v Nemecku a niektorých susedných krajinách, je to dôležitý záchytný či orientačný bod pre cenotvorbu pre jej dodávky po sieťach veľmi vysokého napätia," uviedol pre HN Svätopluk Zeman z rakúskej firmy Verbund Austrian Power Trading. Spomedzi všetkých okolitých organizovaných trhov elektriny ako EXAA v Grazi, Borzen v Ľubľane, varšavská Gielda či Komoditná burza v Kladne má najvyššiu likviditu. Minulý rok sa na jej trhoch zobchodovalo takmer 400 TWh elektriny.
Ceny na lipskej burze pozorne sledujú aj v distribučnej spoločnosti Stredoslovenská energetika. "Nekupujeme elektrinu len od Slovenských elektrární. Od začiatku roka sme zodpovední za svoj hodinový denný diagram, preto ju nakupujeme aj na dennej báze," povedal HN riaditeľ pre obchod Stredoslovenskej energetiky Jaroslav Gabriel. Znamená to, že predpokladaný nedostatok či prebytok v bilancii si musia nakúpiť alebo predať deň dopredu na tzv. trhoch day-ahaed.
Ceny na EEX sleduje aj dominantný výrobca elektriny -- Slovenské elektrárne. Podľa ich výkonného riaditeľa pre obchod Roberta Zelenaya, ceny na lipskej burze majú pre jeho spoločnosť majú prinajmenšom psychologický význam. V septembri elektrárne vyhlásia aukciu na predaj elektriny na budúci rok, a práve ceny elektriny na futures na EEX budú podľa Zelenaya pre nich vodidlom.

Lipská burza má viac trhov. Na spotovom day-ahead trhu sa predávajú a kupujú dva produkty -- elektrina v základnom zaťažení (tzv. pásmová elektrina alebo base load) a špičková elektrina (tzv. peak load). Spotové obchody sa uzavierajú do 15. hodiny s dodávkou nasledujúci deň. Spotové ceny na lipskej burze podľa Zemana závisia od rovnováhy ponuky a dopytu. Ponuka závisí od výrobných nákladov v plynových elektrárňach, pričom ceny zemného plynu sledujú ceny ropy, respektíve vykurovacích olejov. A v poslednom období od vývoja na trhu povoleniek na oxid uhličitý. Dôležitým faktorom sa stáva aj výroba elektriny vo veterných elektrárňach. Ich prevádzka spôsobuje výraznú cenovú volatilitu. Keď je málo vetra, spúšťajú sa tepelné elektrárne, najmä plynové, a vtedy spotová cena rastie.
Pre dlhodobé kontrakty s elektrinou sú významné trhy s futures a opciami. Na nich možno dohodnúť obchodovanie s bázickou či špičkovou elektrinu, ktorá sa bude dodávať počas mesiaca, štvrťroka alebo celého roka v nasledujúcom období. Najlikvidnejší je trh s dodávkou na budúci rok. Ceny futures pozorne sledujú investori v elektroenergetike. Na ich rast často upozorňoval minister hospodárstva Pavol Rusko v súvislosti s dostavbou jadrových blokov v Mochovciach. Od začiatku roka cena rástla z 34 eur na megawatthodinu a 10. júna prelomila historickú hranicu 40 eur. Minulý týždeň sa uzavrel na 42,6 eur.

Vybrané informácie z Európskej energetickej burzy v Lipsku -- spotovú cenu základnej, špičkovej elektrickej energie, cenu najbližšieho futuritného kontraktu a emisných povoleniek -- budeme oddnes denne zverejňovať v tabuľkovej časti Burzových novín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. júl 2024 11:01