StoryEditor

Kachliari chcú byť už pri projekte stavby

06.11.2005, 23:00

Minulý štvrtok sa v Prešove uskutočnil Deň komínovej a krbovej techniky. S akým cieľom?
-- Garantom podujatia bol náš cech spolu s Komorou kominárov Slovenska a so Slovenským ústavom technickej normalizácie. Bolo to posledné z ôsmich stretnutí, ktoré sme v priebehu roka usporiadali v každom krajskom meste. Ich cieľom bolo priniesť najnovšie legislatívne a technické poznatky odbornej verejnosti, najmä projektantom, architektom a stavebným inžinierom. Cech i komora sa snažia prezentovať možnosti a výhody spolupráce. Chceli by sme takto pomôcť redukovať nedostatky, ktoré vznikajú na stavbách.

O čo ide z pohľadu kachliarov najčastejšie?
-- Projektanti v mnohých prípadoch nevedia, čo majú do projektu zakomponovať. Často sa stavba kozuba alebo kachľovej pece nerieši koncepčne hneď od začiatku ako súčasť celého diela. Prichádza do úvahy až na konci, keď dom už stojí.

Aké to má následky?
-- Miesto na kachle sa tak neraz nájde niekde v rohu, na obvodovej stene domu. Pre konkrétny typ sa navrhujú nevhodné komíny, prípadne sa komín, ľudovo povedané, k domu len napochytre prilepí. Vplyvom takýchto prístupov sa vykurovanie domu len veľmi ťažko technicky i ekonomicky rieši. Myslíme si, že ak by projektanti už od začiatku spolupracovali s kachliarmi, mohli by sme spolu pre zákazníka pripraviť úspornejšie a účinnejšie alternatívy. No podľa našich skúseností zatiaľ túto možnosť dosť podceňujú alebo o nej nevedia.

Prečo?
-- Asi aj preto, že remeslo kachliar podľa legislatívy existuje len od minulého roku. Novelou živnostenského zákona bola od júla naša profesia zaradená medzi remeselné živnosti. Dovtedy patrila medzi voľné živnosti. O kachliarstve sa nehovorilo v žiadnom predpise. Spájalo sa so starými kozubármi, s ľuďmi, čo stavali kozuby v chalupách. Odborná verejnosť asi dobre nevie, že už existuje zázemie takého odboru na Slovensku. Málo vie aj o aktivitách nášho cechu.

Čo všetko patrí pod remeslo kachliar?
-- Pojem kachliar zastrešuje remeselníka, ktorý stavia kozuby, kachľové pece, sporáky a takisto sa zaoberá ich prestavbou.

Čo bolo príčinou preradenia z voľných medzi remeselné živnosti?
-- Zmenu v živnostenskom zákone sa podarilo presadiť aj vzhľadom na smutné štatistiky. Napríklad vlani zaznamenal Požiarno-technický a expertízny ústav ministerstva vnútra 315 požiarov, ktoré spôsobila neodborná montáž spotrebičov na tuhé palivá, teda napríklad kozubov, kachľových pecí a sporákov. Dve osoby pri nich zahynuli a 15 sa zranilo. Firma, čo stavia kozub či pec, nesie veľkú zodpovednosť. Záujemca o podnikanie musí po novelizácii zákona už splniť podmienky odbornej spôsobilosti.

Aké predpisy sa týkajú tohto remesla?
-- Technická norma -- STN na dimenzovanie kachľových pecí platí od apríla tohto roku. Základom pre ňu boli rakúske normy. Európska norma sa zatiaľ len pripravuje. Pre kozuby sme pripravili odborné smernice -- cechový dokument. Chceme ho v spolupráci so Slovenským ústavom technickej normalizácie v najbližšom čase pretransformovať do technickej normy. Tieto predpisy majú odporúčací charakter. Významnú úlohu zohrávajú pri riešení sporov. Na súde sa zohľadňujú aj cechové odborné smernice. Napríklad v Nemecku sú kachliarske odborné smernice jediným technickým dokumentom.

Aký je dopyt po kachliarskych prácach?
-- Situáciu charakterizuje boom dopytu po alternatívnych zdrojoch kúrenia. Motivovaný je najmä zvyšovaním cien plynu, teda úsporou nákladov. Predpokladáme, že postupne, podobne ako je to napríklad v kachliarskych krajinách -- v Rakúsku, Nemecku či vo Švajčiarsku, sa dôležitejšou prioritou stane ekológia. Spaľovanie dreva je totiž šetrné voči životnému prostrediu. Vzhľadom na spomínaný veľký dopyt vznikajú na Slovensku nové kachliarske firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 12:54