StoryEditor

NASA odobrila vesmírny "marketingový" experiment

14.08.2006, 00:00
Kanadský výrobca špičkového golfového náradia, firma Element 21 Golf Company, si s Ruskou kozmickou agentúrou dohodla "marketingový" experiment - ruský kozmonaut by mal počas plánovaného výstupu odpáliť z povrchu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) golfovú loptičku. Predpokladá sa, že okolo Zeme bude lietať štyri roky a prekoná pritom vzdialenosť 2,1 miliardy kilometrov. Bol by to bezkonkurenčne najdlhší odpal v histórii tohto športu.
Podmienkou na uskutočnenie experimentu bol súhlas ďalšieho z prevádzkovateľov stanice - americkej NASA. Niektorí odborníci tptož tvrdia, že odpálená loptička sa môže pri niektorom z obletov zraziť so samotnou stanicou, čo by malo nepríjemné dôsledky. Zrážka s loptičkou by zodpovedala nárazu nákladného automobilu s hmotnosťou 6,5 tony, ktorý ide rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu. Okrem toho okolo ISS sa nachádza asi tristo družíc, ktoré by mohla loptička takisto ohroziť. Podľa serveru marketwire.com NASA napriek možným rizikám súhlas pred pár dňami poskytla.
Rekordný odpal by mal uskutočniť ruský kozmonaut Michail Ťjurin, člen 14. dlhodobej posádky na ISS v novembri. Oblečený do ťažkopádneho skafandra a upevnený na špeciálnej plošine udrie do loptičky na povrchu ruského modulu. Kvôli bezpečnosti a ochrane pred poškodením sa panely slnečných batérií sklopia k povrchu stanice. Ťjurin absolvuje odbornú prípravu pod vedením expertov Element 21 Golf Company a vo vodnom simulátore v Gagarinovom výcvikovom stredisku vo Hviezdnom mestečku pri Moskve.
Experiment s golfovou loptičkou na obežnej dráhe má pripomenúť 35. výročie odpalu loptičky na Mesiaci. Golf si vtedy "zahral" člen posádky Apolla 14 Alan Shepard vo februári 1971. Pri vychádzke na mesačnom povrchu si pred návratom do mesačného modulu vytiahol z vrecka skafandru golfovú loptičku. Zahol si lopatku na odber vzoriek a v jednej ruke ju rozkolísal ako pri údere. Prvýkrát loptičku netrafil, druhá rana už bola úspešná. Loptička letela "míle a míle ďaleko" - aspoň tak komentoval svoj výkon Shepard, prvý hráč golfu na Mesiaci.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Lexus RX RX 350
Objem motora, cm3  3456
Výkon, kW/k

203/276

Krútiaci moment, Nm 342
Max. rýchlosť, km/h 200
Zrýchlenie 0 – 100 km, s  7,8
Komb. spotreba, l/100 km 11,2
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 06:27