StoryEditor

Slováci čoraz častejšie stavajú drevené domy

18.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Na Slovensku pribúda ľudí, ktorí začínajú pred stavbou klasických murovaných domov dávať prednosť stavbám z dreva. Podľa zástupcov firiem zaoberajúcich sa montážov drevodomov zákazníkov zaujme najmä nižšia cena a prevádzkové náklady. Dom z dreva sa dá údaje postaviť až o tretinu lacnejšie než murovaný a náklady na vykurovanie pri dobrej izolácii môžu byť údajne nižšie aj o 40 percent.

Na Slovensku pribúda ľudí, ktorí začínajú pred stavbou klasických murovaných domov dávať prednosť stavbám z dreva. Podľa zástupcov firiem zaoberajúcich sa montážou drevodomov zákazníkov zaujme najmä nižšia cena a prevádzkové náklady. Dom z dreva sa dá údaje postaviť až o tretinu lacnejšie než murovaný a náklady na vykurovanie pri dobrej izolácii môžu byť údajne nižšie aj o 40 percent.
"Ešte pred dvomi rokmi bol záujem o tieto stavby mizivý, ale teraz rastie. Zlepšila sa informovanosť verejnosti. Sme menšia firma a za rok postavíme päť až šesť drevodomov, čo je veľmi slušné. Ľudí láka, že napríklad dom s rozlohou 150 štvorcových metrov môžu mať hotový za tri mesiace," povedal Roman Brinkáč zo spoločnosti Slovakia Holz.
Lákadlom je tiež cena. Za štvorcový meter v jednopodlažnom dome z dreva zaplatí záujemca podľa Brinkáča do 22-tisíc korún, kým za bungalov v atraktívnejších lokalitách si treba prichystať 22- až 25-tisíc korún za štvorcový meter. Značný záujem o drevodomy potvrdil aj Oto Lošonský z firmy 1. Wood-House. Hoci je spoločnosť na trhu nováčikom, na budúci rok už prijala päť zákaziek. Na celom Slovensku stoja skôr desiatky než stovky domov z dreva, ale záujem bude údajne narastať.
"Ľudia chcú ekologicky neškodné bývanie za prijateľnú cenu a v krátkom čase. Výstavba trvá 2,5 až tri mesiace, pretože netreba ťahať múry alebo robiť stierky, je to akoby veľké lego. Drevodom možno postaviť o tretinu lacnejšie než klasické bývanie," dodal Lošonský.
Firma ponúka hrubé stavby za 9- až 10-tisíc korún za štvorcový meter a stavby na kľúč, ktoré sú približne o 7-tisíc korún drahšie.
Spoločnosť Originál Masív postaví ročne približne osem drevodomov. Jej zástupcovia sú so záujmom klientov spokojní, aj keď sa vraj zákazky ešte stále nehrnú ako na bežiacom páse. Ak by drevodomy boli na slovenskom trhu 50 rokov ako v Škandinávii, údajne by v krajine bola až tretina stavieb z dreva. Rozhodujúca by bola cena, rýchlosť zhotovenia, nízke prevádzkové náklady a ekológia.
"Naši klienti sú väčšinou ľudia, ktorí už jedno (klasické) obydlie majú a chcú ešte ekologicky neškodné bývanie. Záujem je tak o domy, ako aj o chaty," povedal jeden zo zástupcov žilinskej spoločnosti.
Firma ponúka ceny v rozpätí od 18- do 25-tisíc korún za štvorcový meter, montáž trvá podľa obťažnosti tri až päť mesiacov.
Záujem o drevodomy prejavujú najmä ľudia okolo 35 až 45 rokov. Pre záujemcov je zaujímavá tiež doba životnosti, ktorú výrobcovia uvádzajú okolo 150 rokov. Niektorých ľudí údajne, naopak, odradí vyššie riziko požiaru než pri klasických stavbách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 07:17