StoryEditor

SR: Vláda prerokuje materiál o informovaní verejnosti o NATO

24.03.2003, 23:00

BRATISLAVA 25. marca (SITA) - Vláda na budúci týždeň prerokuje materiál o informovaní verejnosti o výhodách a záväzkoch vyplývajúcich z členstva v Severoatlantickej aliancii. Ubezpečil o tom dnes premiér Mikuláš Dzurinda signatárov výzvy za vstup do NATO, ktorí apelovali na vládu a politické strany, aby oživili túto tému. Premiér opätovne podčiarkol úlohu Spojených štátov. "Nemôže byť bezpečné Slovensko a neexistuje bezpečná Európa bez spojenectva so Spojenými štátmi", vyhlásil. Hoci zrejme ešte dlho nedosiahneme životnú úroveň členských štátov Aliancie, môžeme podľa neho prispieť skúsenosťou z komunistickej minulosti, ktorá nás urobila vnímavejšími k ohrozeniam. Iniciátor výzvy Peter Weiss ju zdôvodnil poklesom podpory verejnosti pre členstvo v NATO, za čo nesie časť zodpovednosti aj vláda, ktorá prestala občanov informovať. Upozornil, že je naivná predstava, že nesúhlasom s členstvom niekoho potrestáme, pretože potrestáme len sami seba.
Bývalý prezident Michal Kováč je presvedčený, že Vladimír Mečiar by mal niesť politickú zodpovednosť za premárnenie historickej šance, keď nás v roku 1997 nepozvali do NATO. Vyčlenenie spomedzi Česka, Maďarska a Poľska nebolo lacné. Slovensko prišlo o miliardové zahraničné investície a dnes by nemuselo stáť pred problémom čo urobiť so 17 percentnou nezamestnanosťou. Kováč podporuje rýchlu ratifikáciu pristúpenia k Severoatlantickej zmluve, ako ju navrhuje premiér Dzurinda.
Herec Stanislav Dančiak považuje vstup do NATO za rovnako dôležitý ako začlenenie do Európskej únie. Odmieta spájanie Aliancie s vojnou v Iraku. Ľudia podľa neho ako keby nedokázali počúvať argumentáciu predsedu vlády, ktorú považuje za veľmi dobrú. Členstvo v NATO vníma tiež ako satisfakciu za roky komunizmu.
Na to, že Severoatlantická aliancia nie je len zbrojný pakt, ale aj spôsob života, poukázal ďalší zo signatárov výzvy dekan Lekárskej fakulty UK Pavel Traubner. Verí, že zaradenie SR medzi prosperujúce demokratické štáty prinesie aj zlepšenia v zdravotníctve. Spoločnosť si bude musieť zvyknúť, že sa bude vytvárať systém, v ktorom je starostlivosť o zdravie dôležitá, konštatoval pre agentúru SITA.
Premiér Dzurinda prijal predstaviteľov verejného života v predvečer podpísania prístupových protokolov do NATO veľvyslancami 19 členských štátov. Text výzvy bude tento týždeň zverejnený na internetovej stránke Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku www.sfpa.sk, kde bude možné podpísať ju. Medzi signatármi sú Lev Bukovský, Stanislav Dančiak, Alexander Duleba, Oľga Gyárfášová, Michal Kováč, Vladimír Krivý, Grigorij Mesežnikov, Rastislav Piško, Martin Porubjak, Ivo Samson, Juraj Sinai, Pavol Traubner a ďalší.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 07:58