StoryEditor

Z únie si budeme môcť doviezť čokoľvek

23.06.2003, 00:00
Po prvom máji budúceho roka sa na hraniciach so štátmi Európskej únie zrušia colné kontroly, zostane iba kontrola osôb pohraničnou políciou, ale nie tovaru, ktorý majú so sebou.
Po prvom máji budúceho roka sa na hraniciach so štátmi Európskej únie zrušia colné kontroly, zostane iba kontrola osôb pohraničnou políciou, ale nie tovaru, ktorý majú so sebou. Každý spotrebiteľ bude mať právo vycestovať do členského štátu únie, kúpiť si tam čokoľvek a priviezť si to bez deklarácie na colnici," vysvetlil generálny riaditeľ daňovej a colnej sekcie ministerstva financií Branislav Ďurajka.
Zaniknú zákazy neobchodného dovozu, teda použitých elektroprístrojov, textilu či automobilov, na súčiastky. Záujemcovia o ojazdené automobily si zrejme prídu na svoje. Najmä vo vzdialenejších krajinách únie ako Francúzsko, Holandsko a Belgicko, sú už trojročné autá výrazne lacnejšie ako podobné u nás.
Pre obchodné dovozy bude platiť súčasný režim. Znamená to, že tovary by mali byť zdanené v tom štáte, kde sa spotrebujú. Malým podnikateľom, ktorí nie sú platiteľmi DPH, bude dovolené predávať tovar kúpený v krajinách EÚ s daňou krajiny vývozu. Limit ročného obratu na registráciu za platiteľa DPH v EÚ je dosť nízky, päťtisíc eur, u nás je to zatiaľ tri milióny korún ročne. SR má s úniou dohodnutú trvalú výnimku vo výške 35-tisíc eur (asi 1,4 mil. Sk) ročne. Každý "nadlimitný obchodník" musí odvádzať DPH. Preto bude motivovaný, aby obchody v rámci únie deklaroval. Pri týchto obchodoch sú partneri povinní predkladať svojmu daňovému úradu zoznam transakcií, ktoré urobili s inými členskými štátmi s uvedením svojho partnera vrátane jeho identifikačného čísla. "Terajšie daňové identifikačné čísla sa rozšíria o predponu "SK" a súčasne sa vypustí prípona označujúca príslušný daňový úrad. Náš podnikateľ sa zaregistruje v centrálnom európskom registri platiteľov DPH.
Zmeny v režime dovozu po vstupe do EÚ
- zrušia sa pohraničné colné kontroly
- zruší za zákaz dovozu použitých tovarov
- zníži sa limit obratu platiteľov DPH
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 23:57