StoryEditor

Reportáž z miesta masakry. Srebrenica chce už iba mier

01.04.2008, 00:00

Obec, ktorá zažila najkrvavejšiu masakru po druhej svetovej vojne. Bosnianska Srebrenica sa navždy zapísala do učebníc dejepisu v júli 1995, keď srbské polovojenské jednotky zavraždili vyše 8-tisíc moslimských chlapcov a mužov. Trinásť rokov po najväčšej tragédii v novodobých európskych dejinách sa obyvatelia Srebrenice delia o spomienky na túto čiernu kapitolu ich života len veľmi neradi. "Jedinú zlobu medzi ľudí vnášajú politici. My si tu žijeme v mieri," vysvetľuje nám Dragan, štamgast pohostinstva, v ktorom sme sa zastavili na občerstvenie. Tvrdí, že život sa už pre ľudí definitívne vrátil do starých koľají, nevraživosť pominula.
Po dobrom jedle kráčame k mešite. Na rázcestí stretávame staršieho muža Seata Hodžiča. Podľa neho si dnes oba Moslimovia a Srbi žijú v mieri. "Medzi nami nie sú už žiadne konflikty. Dokonca moja stavebná firma zrekonštruovala pravoslávny kostol."
V dedine sa však návštevník nevyhne tichým svedectvám vojny. Vypálené domy lemujú cestu už niekoľko kilometrov pred obcou. Jedna ruina slúži ako sušiareň na vypranú bielizeň, iná ako garáž. Priamo v obci vidno opravený pravoslávny kostol, trochu ďalej je moslimská mešita. Nad ňou sa na vrchole kopca týči kríž.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:05