StoryEditor

Školy už zverejnili poplatky

02.01.2008, 23:00

Dať 46-tisíc za rok magisterského štúdia masmédií na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity alebo desaťtisíc za bakalárske štúdium charitatívnej a sociálnej služby na Pravoslávnej bohosloveckej fakulte rovnakej univerzity? Aj takto môže vyzerať diskusia v mnohých domácnostiach. Reč je totiž o poplatkoch za štúdium, ktoré sa začne legálne vyberať od nasledujúceho akademického roka. HN vám ako prvé prinášajú zoznam škôl, ktoré sa rozhodli poplatky vyberať aj s konkrétnymi sumami za rok štúdia.
Rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér tvrdí, že výška školného je vecou stratégie fakúlt. "Akceptoval som návrhy dekanov a akademických senátov -- oni vedia o nákladoch na štúdium." Ako doplnil - pravdepodobne jediným kritériom na odpustenie školného bude prospech."
Niektoré odbory ostanú aj po septembri bez poplatkov. "Vo všeobecnosti budú bezplatné tie programy, o ktoré je menší záujem," vysvetľuje rektor nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa Libor Vozár. Cieľom spoplatnenia externého štúdia bola aj snaha zlikvidovať vyberanie poplatkov za diaľkové štúdium tretími subjektmi. V tomto biznise sa podľa odhadov "točila" takmer miliarda korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. júl 2024 07:39