StoryEditor

Štát podnikateľov pred cenami neochráni

26.12.2006, 23:00
Slovenská vláda možno ustúpi od svojho plánu regulovať ceny elektriny od výrobcov a trh by mal tvoriť aj podnikateľské tarify elektriny a plynu. Pre HN to nepriamo potvrdil hovorca eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa.

Ceny energií pre podnikateľov budú v budúcom roku pravdepodobne trhové. Štát tak firmy nebude môcť chrániť tak, ako chráni pred zdražovaním energií domácnosti. Vláda totiž zrejme ustúpi od svojho plánu regulovať ceny od výrobcov elektriny a podnikateľské tarify aj pre plyn.

Pre HN to potvrdil hovorca eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa, Ferran Tarradellas: "Minister Jahnátek v Bruseli prisľúbil, že nebude požadovať regulované tarify," povedal. Hovorca slovenského rezortu hospodárstva Branislav Zvara túto informáciu nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Minister Jahnátek však tvrdí opak: Podľa jeho slov sa slovenským zástupcom podarilo v eurokomisii vyrokovať reguláciu cien energií na ďalšie tri roky pre podnikateľov a ďalších päť rokov pre domácnosti. Slovensko by sa tak stalo jedinou výnimkou v únii a precedensom pre ostatné krajiny. Žiadna oficiálna listina potvrdzujúca takúto dohodu nie je zverejnená.
Z kancelárie eurokomisára pritom prenikajú opačné informácie.

"Nebudeme sa k tomu vyjadrovať. S Bruselom sme v kontakte, stále bežia rokovania aj na neformálnej báze," povedal Zvara s tým, že ide o citlivé lobingové rokovania, ktoré s Bruselom vedú aj odporcovia regulácie.
Ako už HN informovali, Európska komisia začiatkom minulého týždňa napomenula 17 členov únie pre nedostatočné zavádzanie eurosmerníc o liberalizácii energetiky do praxe. Slovensku vyčítajú hlavne nedostatočné otvorenie trhu, problémy ohľadne regulácie elektriny a plynu a právomocí regulačného úradu.
"Cieľom komisie nie je vystrašiť členov spoločenstva, ale povzbudiť ich, aby robili to, čo majú robiť," povedal pre HN Tarradellas. Pokuty sú podľa neho v takýchto prípadoch veľmi zriedkavé a väčšinou sa všetko načas vyrieši.

Otázny zákon
Vo februári by poslanci národnej rady mali rozhodnúť o novele regulačného zákona. Tá hovorí práve o regulácii, ktorá je z pohľadu eurokomisie problematická. "Trpezlivo vysvetľujeme situáciu, ktorá sa vytvorila na slovenskom energetickom trhu a usilujeme sa, aby nebol žiadny problém," hovorí Zvara.
Jahnátkov hovorca pripustil, že nerokujú len s Bruselom, ale aj so Slovenskými elektrárňami. "Rokujeme na všetkých stranách, aby nedošlo k žiadnemu rozporu."

Reguláciu nechcú
Zástupcovia SE sa k prebiehajúcim rokovaniam o regulácii elektriny takisto nechceli vyjadriť. Podľa zdroja blízkeho vedeniu spoločnosti by však mali problém s reguláciou veľkoobchodných cien elektriny. Podľa tohto zdroja by vláda zásahmi do cien silovej elektriny ohrozila energetickú bezpečnosť Slovenska v období, keď odstavujeme bloky v Jaslovských Bohuniciach a budeme odkázaní na dovozy. Regulácia by mohla odradiť zahraničných výrobcov od dovozu elektriny na náš trh. Tí by ju radšej predali za trhové ceny v okolitých krajinách.
Z dlhodobého hľadiska by to mohlo znamenať, že pre dlhšiu návratnosť nebudú investori ochotní púšťať sa do budovania nových výrobných kapacít, ktoré Slovensko v najbližších rokoch bude potrebovať.

Výroba Slovenských elektrární (v Twh)

2003

2004

2005

2006*

2007*

26,04 25,57 26,47 26,5 23,8
Spotreba elektriny na Slovensku

2003

2004

2005

2006*

2007*

28,9 28,7 28,6 29,4 29,7
* - odhady
Po odstávke prvého bloku v Bohuniciach prídu elektrárne o desatinu výrobnej kapacity.
Pozn.: Slovenské elektrárne zabezpečujú v priemere 85 až 90 percent spotreby. Zvyšok zabezpečujú distribútori od alternatívnych výrobcov či dovozmi zo zahraničia
Zdroj: Slovenské elektrárne
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 23:14