StoryEditor

Fico valcuje partnerov ako Dzurinda

Smer-sociálna demokracia pokračuje v šľapajach svojho politického odporcu -- SDKÚ-DS. Najsilnejšia vládna strana aj teraz dominuje koalícii na "všetkých frontoch".
Smer-sociálna demokracia pokračuje v šľapajach svojho politického odporcu - SDKÚ-DS. Najsilnejšia vládna strana aj teraz dominuje koalícii na "všetkých frontoch". Ministri strany premiéra Roberta Fica budú tento rok rozhodovať o väčších peniazoch, než by im prináležalo podľa sily tejto strany v rámci koalície. Zatiaľ čo 50 poslancov Smeru tvorí necelých 60 percent zo všetkých vládnych zákonodarcov, sociálno-demokratickí ministri budú rozhodovať o dvoch tretinách peňazí, ktorými tento rok disponujú všetky rezorty. Ministri Smeru dostanú k dispozícii 187 miliárd, SNS a ĽS-HZDS budú mať necelých 94 miliárd korún. Ešte viac však "valcovala" svojich partnerov v minulom volebnom období SDKÚ-DS. Jej poslanci predstavovali len o čosi viac než tretinu vládnych poslancov (počas volebného obdobia sila únie Mikuláša Dzurindu ešte klesala), avšak ministri za SDKÚ mali na starosti viac než polovicu peňazí určených pre všetky ministerstvá. V opačnom garde si Smer a SDKÚ zabezpečili rozloženie síl v samotnom kabinete - Dzurindova strana mala 37 percent vládnych kresiel, Ficovi ľudia až 68 percent.
Okrem peňazí priamo v rozpočte ministerstiev bude mať Smer možnosť rozhodovať o osudoch ďalších peňazí, prípadne zasahovať do fungovania spoločnosti cez rôzne inštitúcie. V hre sú napríklad Protimonopolný úrad, Správa štátnych hmotných rezerv či Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý môže kontrolovať, kto sa zúčastní na verejných súťažiach, prípadne môže samotné súťaže zrušiť. Bude záležať len na tom, ako si vládna trojka dohodne sféry vplyvu - ktorá strana dostane ktorý rezort.

Partneri sa neboja
Prevahy Smeru na rokovaniach vlády sa koaliční partneri z SNS a ĽS-HZDS neobávajú. "Vo vláde je pomerne veľká názorová jednota v tých zásadných vreciach, takže tam nevidím žiaden problém," hovorí minister pôdohospodárstva za HZDS Miroslav Jureňa. Národniarsky minister školstva Ján Mikolaj očakáva, že jeho rezort bude mať na rokovaniach silné slovo. "Školstvo je mimoriadne dôležitý rezort pre Slovensko, je tam veda, šport." Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer) po skončení včerajšieho rokovania vlády zdôraznil "ducha demokracie". Politológ Peter Horváth predpokladá, že prvým vážnym sporom bude príprava štátneho rozpočtu. "Keď už pôjde o konkrétne peniaze, duch demokracie nebude dôležitý."

Nič nové na svete
Fakt, že Smer ako najsilnejšia vládna strana ovláda takmer všetky dôležité posty v krajine, nie je ničím novým. Podobne sa zachovali vládne garnitúry aj v minulých volebných obdobiach, keď koalíciám "šéfovalo" HZDS, respektíve SDKÚ. Politológ pripomína, že partneri nikdy nemajú v koalícii rozdelené sily podľa počtu poslancov. "Najsilnejšia strana získa kreslo premiéra a kľúčové silové a ekonomické rezorty."

Čo všetko má v rukách Smer a na čo je to dobré

Ministerstvo vnútra SR - strana, ktorá ovládne rezort vnútra, má prístup k informáciám z vyšetrovaní rôznych závažných káuz, môže bez udania dôvodu vyhodiť akéhokoľvek policajta. Zaujímavé sú aj verejné zákazky za niekoľko miliárd ročne.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - kontroluje všetky zložky zdravotníckeho systému a udeľuje sankcie, môže napríklad odobrať licencie poisťovniam.

Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa - spolu majú takmer 80 percent trhu so zdravotným poistením.

Sociálna poisťovňa - má ročný obrat vyše 140 miliárd korún, stará sa o 1,4 milióna dôchodcov, vypláca dávky v nezamestnanosti.

Slovenská informačná služba - už v minulosti sa strany podozrievali, že tajná služba bola použitá voči politickým partnerom vo vtedajšej koalícii.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, SARIO - má na Slovensko lákať zahraničných investorov a podporovať slovenský export.

Slovenský plynárenský priemysel - monopolný prepravca a distribútor plynu. Vlani dosiahol zisk po zdanení 20,6 miliardy korún. Štát vo firme vlastní 51 percent akcií.

Slovenské elektrárne - prakticky monopolný výrobca elektriny na Slovensku, v roku 2005 dosiahli podľa odhadu čistý zisk 1,28 miliardy korún. Štát v nich vlastní 34 percent akcií.

Colné riaditeľstvo - colníkov je na Slovensku vyše 4-tisíc. Zabezpečujú nielen kontrolu štátnych hraníc, ale aj výber spotrebných daní.

Daňové riaditeľstvo a daňové úrady - vyberajú a spravujú dane, kontrolujú, či si daňovníci plnia svoje povinnosti. Oznamujú spáchanie daňových trestných činov, na dlžníkov môžu "poslať" exekútora.

Tipos - monopolný prevádzkovateľ číselných lotérií. Vlani mal takmer štvormiliardové tržby, vyplatil vyše dvoch miliárd korún výhier.

Slovenská správa ciest - je vlastníkom vyše troch tisíc kilometrov ciest prvej triedy. Na ich výstavbu a rekonštrukciu by mala v tomto roku použiť viac než tri miliardy korún.

Železnice Slovenskej republiky - spravujú a vlastnia železničnú infraštruktúru (koľaje, budovy...). Vlani mali stratu vyše 280 miliónov korún, minuli však takmer 20 miliárd. Zamestnávajú takmer 20-tisíc ľudí.

Národná diaľničná spoločnosť - firma s najväčším základným imaním na Slovensku. Vlastní všetky diaľnice a rýchlostné cesty. Len tento rok by jej investície do výstavby mali dosiahnuť 23 miliárd korún, ide teda o pravdepodobne najväčšieho zadávateľa štátnych zákaziek.

Pomer síl v koalícii
Strana 

Počet poslancov

%

Rozpočet rezortov (Sk)

%

Počet ministrov

%

Smer

50

58,8

187 055 065

66,6

11

68,8

SNS

20

23,5

65 140 264

23,2

3

18,8

HZDS

15

17,7

28 762 066

10,2

2

12,5

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Treba riešiť aj invalidné dôchodky
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:32