StoryEditor

Majetkový spor o Aquapark Tatralandia sa vyhrocuje

13.09.2005, 16:28
Autor:
TASRTASR
"V ozbrojencami chránenom priestore budovy prebiehal neplatný pokus o konanie valného zhromaždenia v réžii právnej kancelárie Čarnogurského ml., na ktorom boli len dvaja minoritní akcionári. V zastúpení Pavol Mäsiar (4,4 %) a mesto Liptovský Mikuláš, ktoré reprezentoval jeho primátor Alexander Slafkovský (9,7 %)."

Predstavenstvo Prvej liptovskej (PL), a. s., v Liptovskom Mikuláši, ktorá je majoritným akcionárom spoločnosti TATRA DEVELOPMENT GROUP (TDG), a. s., Liptovský Mikuláš, prevádzkujúcej tamojší Aquapark Tatralandia, sa obáva o svoj majetok. Na dnešnom stretnutí s novinármi to vyhlásil člen predstavenstva PL Ján Gemzický.
Obavy súvisia s pondelkovým mimoriadnym valným zhromaždením TDG, na ktoré nepustili právneho zástupcu jej majoritného akcionára. Prvá liptovská pritom vlastní 64 % akcií TDG. Gemzický preto nepovažuje toto mimoriadne valné zhromaždenie za právoplatné. "Ozbrojenci nám fyzicky zabránili vstúpiť do budovy a na miesto prišli aj policajti," povedal.
"V ozbrojencami chránenom priestore budovy prebiehal neplatný pokus o konanie valného zhromaždenia v réžii právnej kancelárie Čarnogurského ml., na ktorom boli len dvaja minoritní akcionári. V zastúpení Pavol Mäsiar (4,4 %) a mesto Liptovský Mikuláš, ktoré reprezentoval jeho primátor Alexander Slafkovský (9,7 %). Toto stretnutie sa uskutočnilo v absolútnom rozpore so stanovami spoločnosti a s Obchodným zákonníkom," uviedla predsedníčka predstavenstva Prvej liptovskej Martina Krajčiová. Informovala, že právoplatné mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnil majoritný akcionár, Prvá liptovská, sa uskutočnilo v náhradných priestoroch. Na ňom bol odvolaný z predstavenstva Rastislav Hutta.
V súvislosti so situáciou v TDG uviedol liptovskomikulášsky primátor, že o legitímnosti mimoriadnych valných zhromaždení rozhodne registračný súd. "Naše valné zhromaždenie bolo uznášaniaschopné, lebo podľa stanov spoločnosti sa tak stane, ak je fyzicky prítomná nadpolovičná väčšina počtu akcionárov. Tak to bolo aj v tomto prípade," konštatoval Slafkovský. Podľa neho mesto Liptovský Mikuláš už niekoľko dní sleduje, ako sa okolo Tatralandie a predovšetkým jej väčšinového akcionára - spoločnosti Prvá liptovská, vynárajú doposiaľ neznáme finančné vzťahy a záväzky.
"Všimli sme si, ako sa prevádzajú pohľadávky v hodnote niekoľko sto miliónov korún na netransparentné subjekty. K nim patrí napríklad spoločnosť LAR v Dolnom Kubíne. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií stojí za tým pán Hodorovský," povedal Slafkovský. Podľa neho snahou mesta Liptovský Mikuláš je objasniť majetkové pomery v TDG. Nečitateľné väzby, ktoré do spoločnosti TDG vniesol väčšinový akcionár, môžu vážne ohroziť budúcnosť a fungovanie Tatralandie, upozornil Slafkovský. Nazdáva sa, že existujú oprávnené obavy z odlivu nehnuteľného majetku a finančných prostriedkov prostredníctvom exekúcií. "Akékoľvek ohrozenie existencie Aquaparku Tatralandia, či netransparentné exekvovanie majetku spoločnosti TDG, považujeme za neprípustné," zdôraznil Slafkovský. Konkurz TDG podľa neho dáva záruku transparentného vysporiadania vzťahov a záväzkov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 14:29