StoryEditor

Monitor 9 rieši polícia

21.03.2007, 23:00
Do prípadu predčasného prezradenia testov vedomostí deviatakov vstúpila polícia. Štátny pedagogický ústav podal pre ich únik na internet trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Do prípadu predčasného prezradenia testov vedomostí deviatakov vstúpila polícia. Štátny pedagogický ústav, ktorý je zodpovedný za prípravu testov, podal pre ich únik na internet trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.
"Chceme vedieť, kto sa pokúsil získať neoprávnenú výhodu," povedal pre HN šéf ústavu Ľubomír Pajtinka. O prípad sa zaujímajú aj policajní experti na počítačovú kriminalitu. "Budú úzko spolupracovať s príslušnými orgánmi činnými v trestnom konaní," hovorí policajná hovorkyňa Marta Bujňáková.
Ústav podľa Pajtinku má informácie, že deviatacké testy neunikli len tento rok, ale aj v minulosti. "V podstate Monitor tohto roku dopadol zrejme najlepšie spomedzi všetkých rokov, pretože v uplynulých rokoch bolo evidentne preukázané, že zhruba na piatich percentách škôl boli vopred otvorené testy. Dnes jediné, čo máme potvrdené, je informácia, ktorá bola zverejnená v Banskej Bystrici." Celoslovenské skúšky deviatakov spustil rezort pred piatimi rokmi, o úniku testov sa doposiaľ verejne nehovorilo.
Bezpečnosť testov, ktoré majú v budúcnosti nahradiť prijímacie skúšky na stredné školy, včera skúmal na pedagogickom ústave aj štvorčlenný poslanecký tím pod vedením exministra Martina Fronca (KDH).
Ten kritizoval zníženie úrovne bezpečnostného režimu pri príprave deviatackých aj maturitných testov. "Je zlé, že bol zrušený režim utajenia." Pajtinka však tvrdí, že pôvodný režim v skutočnosti nikdy nevstúpil do platnosti. "Systém bol nedokonalý a utajenie platilo do momentu, kým minister nepodpísal testy na tlač."
Stredné školy sú pokojné
Po novom chráni prípravu testov interná smernica Štátneho pedagogického ústavu. Režim testov od tlače až po distribúciu je podľa Pajtinku bezpečný, rovnako ako inde v Európe. "Mňa osobne presvedčili, že testy sú v bezpečí," uviedla Oľga Nachtmannová (Smer-SD) po rokovaní s vedením ústavu. Poslanecký prieskum by mal pokračovať budúci týždeň na ministerstve školstva.
Oslovených riaditeľov stredných škôl trestné oznámenie v prípade Monitoru 9 nevyrušuje. Kritériá na prijatie študentov vo svetle nových informácií meniť neplánujú. Na Gymnáziu v Turčianskych Tepliciach budú naďalej zohľadňovať výsledky monitoru a výsledky v posledných rokoch štúdia na základnej škole v pomere jedna k jednej, tvrdí šéfka školy Milota Martinková.
Viac miest ako žiakov
Podobný postoj zaujala aj riaditeľka bratislavského Gymnázia F. G. Lorcu Marcela Dlugošová, kde na študentov čakajú prijímačky. Podľa údajov Školského výpočtové strediska stredné školy otvárajú do prvých ročníkov stredných škôl pre budúci školský rok takmer 95-tisíc miest, na tie sa však hlási približne 66-tisíc žiakov.

01 - Modified: 2003-05-05 14:36:52 - Feat.: 0 - Title: Kluby, zmluvy a peniaze 02 - Modified: 2003-05-05 14:39:25 - Feat.: 0 - Title: Ako sa hrá na MS 03 - Modified: 2003-05-05 14:40:15 - Feat.: 0 - Title: Nominácia
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 15:18