StoryEditor

Poberatelia predčasných penzií vianočný príspevok nedostanú

15.08.2006, 00:00
Poberatelia predčasných starobných dôchodkov nedostanú od štátu v decembri vianočný príspevok, keďže odchod do predčasnej penzie bol ich vlastným, dobrovoľným rozhodnutím.

Poberatelia predčasných starobných dôchodkov nedostanú od štátu v decembri vianočný príspevok, keďže odchod do predčasnej penzie bol ich vlastným, dobrovoľným rozhodnutím. Ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová takto na tlačovej besede vysvetlila, prečo vianočnú dávku dostanú len poberatelia starobných, invalidných a sociálnych dôchodkov. "Viem, že je to pre predčasných dôchodcov kruté, ale peňazí nie je veľa," objasnila ministerka. Príspevok by mal dosiahnuť v decembri tohto roka od 1 500 Sk do 2 000 Sk. Príspevok vo výške 2 000 Sk dostanú penzisti s dôchodkom do 3 455 Sk, príspevok
1 750 Sk bude pre dôchodcov s dôchodkom od 3 456 Sk do 6 910 Sk a 1 500 Sk dostanú dôchodcovia s dôchodkom od 6 911 Sk do 10 365 Sk.
"Priemerné predčasné starobné dôchodky sú podstatne vyššie, ako sú priemerné starobné dôchodky," upozornila Tomanová. Priemerný starobný dôchodok podľa údajov Sociálnej poisťovne ku koncu júna tohto roka predstavoval 7 738 Sk a predčasný starobný dôchodok v priemere 8 611 Sk. Vianočný príspevok dostanú riadni starobní dôchodcovia bez ohľadu na to, či na dôchodku pracujú alebo nie. "Žiaľ, Sociálna poisťovňa nie je dostatočne vybavená informačnými technológiami, ani nemá spracovaný systém tak, aby sme zistili, ktorý dôchodca ako dlho pracuje. Mohli by sme veľmi ľahko postihnúť tých dôchodcov, ktorí pracujú napríklad jeden mesiac," objasnila šéfka rezortu práce a sociálnych vecí.
Príspevok by mal štát vyplácať každoročne v decembri zo zdrojov štátneho rozpočtu prostredníctvom Sociálnej poisťovne. Sumy vianočných príspevkov ako aj hranicu dôchodku, od ktorej sa už nebude vyplácať vianočný príspevok, by mala vláda každý rok určiť do 31. októbra schválením príslušného nariadenia. V tomto roku by na vyplácanie vianočných príspevkov malo smerovať 1,7 mld. Sk.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 19:48