StoryEditor

INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 17. 06. 2005

17.06.2005, 12:39
Vlada SR na svojej 135. schodzi vzala na vedomie Vyrocnu spravu o cinnosti Slovenskej akademie vied za rok 2004. Cielom predkladanej vyrocnej spravy je informovat vladu SR o aktivitach Slovenskej akademie vied v roku 2004, ktore boli sustredene hlavne na pokracovanie akreditacie organizacii, vytvorenie siestich centier excelentnosti SAV a centra BITCET, uzatvorenie 20 dohod organizácii SAV s univerzitami o doktorandskom studiu a zvysenie ucasti SAV v projektoch 6. ramcoveho programu EU.

VÝROČNÁ SPRÁVA O ČINNOSTI SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED ZA ROK 2004

Vláda SR na svojej 135. schôdzi, 15. júna 2005, prerokovala a vzala na vedomie Výročnú správu o činnosti Slovenskej akadémie vied za rok 2004.
Slovenská akadémia vied ( SAV ) zvýšila v roku 2004 svoje aktivity vo vedeckých programoch Európskej únie a stala sa tak jedným z dôležitých pilierov účasti SR. SAV reprezentuje Slovensko v European Science Foundation.

Výročná správa obsahuje hlavné informácie o činnosti SAV v roku 2004. V tomto mimoriadne náročnom roku sa uskutočnilo veľa udalostí.

Patrili k nim:
* úspešná obhajoba zachovania rozpočtovej kapitoly SAV v rámci nového zákona o rozpočtových pravidlách (523/2004 Z. z.),
* pokračovanie akreditácií organizácií SAV v zmysle zákona o SAV (133/ 2002 Z. z.). Koncom roka 2004 bolo podľa nových pravidiel akreditovaných 51 vedeckých organizácii,
* rokovanie o formuláciách v novom zákone o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja , ktorý bol v januári 2005 predložený do Legislatívnej rady vlády SR,
* vznik šiestich centier excelentnosti SAV,
* uzatvorenie 20 dohôd organizácií SAV s univerzitami o doktorandskom štúdiu,
* zriadenie fondu Štefana Schwarza na stabilizáciu mladých vedeckých pracovníkov,
* vypracovanie Správy o činnosti SAV za rok 2003, ktorú prerokoval vláda SR,
* zvýšenie účasti SAV v projektoch 6. rámcového programu EÚ. Organizácie SAV zabezpečujú koordináciu 4 projektov a ich podiel na celkovom finančnom prínose pre SR je 30 %,
* medzinárodné rokovanie na pôde SAV, na ktorých sa zúčastnili predstavitelia akademických vied krajín V4, akadémií vied zoskupených v CEN 10 (stredná a východná Európa) a riadiaceho výboru Európskej vedeckej nadácie.

Financovanie SAV
Výdavky kapitoly SAV zo štátneho rozpočtu sa v roku 2004 v porovnaní s rokom 2003 zvýšili z 1 438 mil. Sk na 1 567 mil. Sk. Je to asi 1 % nad mierou inflácie a nerieši to pretrvávajúci problém nedostatočného financovania výskumu v kategórii bežných výdavkov.
K vyrovnanému rozpočtu SAV v roku 2004 prispel predaj nepotrebného majetku v hodnote 22 mil. Sk.
Prínosom roku 2004 je aj zlepšenie platovej situácie doktorandov, ktorí boli preradení do inej kategórie podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. SAV na to dostala príslušnú dotáciu z rozpočtu v sume 6 mil. Sk.

Činnosť SAV
SAV opiera svoju činnosť o šesť pilierov, ku ktorým radíme:
- excelentný výskum,
- aplikáciu výsledkov,
- vzdelávanie,
- medzinárodnú spoluprácu,
- vedecký servis,
- popularizáciu vedy a techniky.

Excelentný výskum
V roku 2004 pôsobilo v SAV šesť centier excelentnosti v oblastiach nanoštruktúrnych materiálov, fyziky nízkych teplôt, molekulárnej medicíny, biopolymérov, inteligencie a tvorivosti a kolektívnych identít. V tomto roku bolo možné každé centrum podporiť jedným miliónom korún. Na činnosti centier sa podieľajú aj univerzity.

Aplikácia výsledkov
Oblasť aplikácie výsledkov je v saturovanom stave. Z mimorozpočtovej sféry získava SAV okolo 20 % prostriedkov celkového rozpočtu. Tržby príspevkových organizácií a príjmy rozpočtových organizácií dosiahli v roku 2004 429 mil. Sk.

Vzdelávanie
Počet doktorandov školených v SAV bol v roku 2004 921, z toho v dennej forme 424. Počet vedených diplomantov bol 631. SAV naďalej vyčleňuje dostatok účelových prostriedkov, aby sa tieto aktivity rozvíjali. V roku 2004 počet doktorandov v najaktívnejších ústavoch dosiahol 15. Voči roku 2003 sa zvýšil počet doktorandov o 13 a diplomantov o 56.

Medzinárodná spolupráca
Dobré výsledky priniesol rok 2004 v medzinárodnej spolupráci. SAV obnovila po trojročnej prestávke dohodu o spolupráci s British Council, ktorá sa zameriava najmä na workshopy a usmerňovanie mobility mladých pracovníkov. V roku 2004 sa riešilo 63 projektov 5. rámcového programu EÚ, čo je v prepočte na počet pracovníkov slovenských rezortov najviac. Počet projektov 6. rámcového programu vzrástol počas roka zo 6 na 40. Riešili sa aj 3 projekty programu NATO, 3 projekty INTAS. SAV reprezentuje Slovensko v European Science Foundation a hradí väčšiu časť členského poplatku, čo umožňuje zapojiť do projektov ESF celú slovenskú vedeckú komunitu.

Vedecký servis
Do vedeckého servisu zahrňujeme činnosti SAV, z ktorých medzi najdôležitejšie patrí vytvorenie rozhodujúcej časti databázy Národného jazykového korpusu (95 %). Databáza sa modifikuje z hľadiska reprezentatívnosti. Definitívne sa ukončila a majetkovo vysporiadala modernizácia a rozšírenie Národnej seizmickej siete SR, ktorá monitoruje aj bezpečnosť v areáli jadrových elektrární.

Popularizácia vedy a techniky
Na popularizáciu svojej činnosti využíva Slovenská akadémia vied všetky mediálne kanály. V roku 2004 sa usporiadalo 19 tlačových konferencií. K Európskemu týždňu vedy a technológií usporiadalo 26 pracovísk SAV Deň otvorených dverí. SAV zorganizovala alebo sa zúčastnila na piatich výstavách. Celkový počet popularizačných mediálnych prezentácií SAV dosiahol v roku 2004 počet 1962.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 22:19