StoryEditor

Na operácie sa čakať nebude

19.05.2006, 00:00
Nemáme peniaze, musíte čakať, za všetko môžu poisťovne. S takýmito výhovorkami lekárov by sa už pacienti v nemocnici stretnúť nemali. Tvrdia to zdravotné poisťovne.

Nemáme peniaze, musíte čakať, za všetko môžu poisťovne. S takýmito výhovorkami lekárov by sa už pacienti v nemocnici stretnúť nemali. Tvrdia to zdravotné poisťovne. Žiadna z nich - okrem Všeobecnej zdravotnej poisťovne - nemá momentálne na "čakacom zozname" ani jedného poistenca.
Ich súčasná ekonomická situácia to ani nepovoľuje - zákon totiž hovorí, že kým má poisťovňa čo len jedného pacienta, ktorý musí na operáciu čakať, nemôže v účtovníctve vykázať zisk. A za minulý rok vykazujú zisk všetky fungujúce poisťovne s výnimkou Všeobecnej, ktorá je v strate takmer dve miliardy korún. "Na čakacích listinách máme zaradených 6 923 poistencov," priznáva jej hovorkyňa Petra Kafúnová.

Ostro sledovaný biznis
Zdravotné poisťovne musia vytvoriť už v tomto roku technické rezervy, z ktorých budú pokrývať plánovanú starostlivosť pre poistencov. "Bude zaujímavé sledovať, ako sa k tomu postavia nemocnice a lekári, ktorí doteraz argumentovali nedostatkom peňazí. Nemusí to vyhovovať najmä lekárom, ktorí si z toho urobili biznis," uviedol predseda predstavenstva najväčšej neštátnej zdravotnej poisťovne Apollo Karol Vinš. Na tento rok vyčlenili do rezervy 22 miliónov korún, Všeobecná počíta s 300 miliónmi.
Napríklad klienti poisťovne Dôvera čakajú na operáciu v priemere 21 dní. "Je v záujme poisťovní, aby sa tieto lehoty skracovali," zdôraznil Vinš. Slovenská lekárska komora vidí problém inde. "Limity, ktoré majú nemocnice, stačia len na určitý počet pacientov. Ostatných musia zaradiť na čakacie listiny," vysvetľuje jej prezident Milan Dragula. Ak poisťovne tvrdia, že ich rezervy stačia na pokrytie všetkých operácií, podľa šéfa komory klamú. "Tieto peniaze sa mohli dať do systému rovno a pacienti nemuseli vôbec čakať. Nemuseli sa umelo vytvárať rezervy."

Ministerstvo mlčí
Hoci poisťovne majú od januára povinnosť vytvárať čakacie listiny pacientov (doteraz to robili nemocnice), k zákonu o zdravotnom poistení stále chýba vykonávací predpis. Vyhláška, ktorú dalo ministerstvo zdravotníctva na pripomienkovanie, je podľa poisťovní veľmi všeobecná a vágna. "Očakávame, že ju ministerstvo ešte spresní," poznamenal Vinš. Podľa riaditeľa Združenia zdravotných poisťovní Eduarda Kováča mali pripomienky najmä k rozsahu starostlivosti vedenej v zoznamoch a ku kontrole opodstatnenosti zaraďovania pacientov do čakacích zoznamov. "Absentuje aj presné zadefinovanie pojmov plánovaná a neodkladná starostlivosť, nové mechanizmy sa zavádzajú v takých časových lehotách, že je to v praxi ťažko aplikovateľné."
Vyhláška, ktorá má byť platná od júla, taktiež nerieši prípady, keď pacient nedá súhlas na zaradenie do zoznamu, nesúhlasí s manažovaním poisťovne do inej nemocnice, alebo si chce výkon zaplatiť sám. Poisťovne však nevedia, či ich pripomienky rezort akceptoval. "Nemáme spätnú väzbu," pripustil Igor Dorčák zo zdravotnej poisťovne Sideria. Ministerstvo zdravotníctva sa k tejto téme napriek žiadosti HN nevyjadrilo.

Čakacie lehoty na niektoré výkony
- operácia slepého čreva alebo žlčníka 1 až 2 mesiace
- chirurgická operácia srdca 4 mesiace
- vyšetrenie mamografom 1 rok
- umelý kĺb 2 roky
Zdroj: hn

Najlepšie mamografické pracoviská
V rokoch 2003 až 2005 podstúpilo štyridsať mamografických pracovísk dvojkolový audit ministerstva zdravotníctva. Výsledkom je zoznam najlepšie pripravených pracovísk na preventívne vyšetrenia:
- FNsP Bratislava, Nemocnica akad. L. Dérera, Bratislava
- Pro Bios, s. r. o., Bratislava
- NsP MUDr. L. Nádaši - Jégého, Dolný Kubín
- NsP A. Leňa, Humenné
- FNsP - 1. KRaZM, Košice
Zdroj: MZ SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 23:49