StoryEditor

Pokles nezamestnanosti na 7 % možno o 4 roky

07.12.2006, 12:34
Autor:
TASRTASR
Dá sa predpokladať, že miera nezamestnanosti by sa mohla dostať na strednú úroveň, ktorá sa nachádza v strednej Európe. Mohlo by to byť na úroveň 7 %, a to v období 3 až 4 rokov, povedal Pavol Baláž z ŠÚ.

V 3. štvrťroku tohto roka dosiahla miera nezamestnanosti na Slovensku 12,8 %, čo bola najnižšia úroveň od 4. štvrťroka 1998.
Hoci sa Štatistický úrad (ŠÚ) SR nezaoberá dlhodobými prognózami a vývojovými trendmi, generálny riaditeľ Sekcie národných účtov a cien ŠÚ SR Pavol Baláž, je toho názoru, že sa: "dá predpokladať, že miera nezamestnanosti by sa mohla dostať na strednú úroveň, ktorá sa nachádza v strednej Európe". Dodal, že by to mohlo byť na úroveň 7 %, a to v období 3 až 4 rokov.
V súvislosti so začatím produkcie viacerých investorov, napríklad so spustením sériovej výroby spoločnosti Kia Motors Slovakia, na dnešnej tlačovej besede ŠÚ SR uviedol, že počet nezamestnaných je podľa neho stále pomerne vysoký, a priamo vo výrobných závodoch automobiliek sa nových miest nevytvára veľmi veľa. "Pozitívne je však na tom to, že založenie takýchto intenzívnych výrob znamená rozšírenie služieb a sústredenie ďalších produkcií v okolí týchto firiem," uzavrel.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. jún 2024 04:50