StoryEditor

Využite rekreačné poukazy od zamestnávateľa. Aké podmienky musíte splniť?

07.07.2022, 00:00

Počuli ste už niekedy o rekreačných poukazoch? Od januára 2019 totiž začala platiť novela Zákona o podpore cestovného ruchu. Pracujúci si tak budú môcť užiť na Slovensku dovolenku vo zvýhodnenej ponuke. Ako to celé funguje?

Možností, kam ísť v našej krásnej krajine na dovolenku je skutočne veľa. Práve niektoré firmy ponúkajú svojim zamestnancom preplatenie dovolenky na Slovensku. Bola by škoda nevyužiť to, keďže zamestnávateľ vám prispeje až 55 %. Ak vás dovolenka výjde na 500 €, zaplatíte 225 €. Aby ste si tento benefit mohli uplatniť, musíte spĺňať niekoľko podmienok, ktoré si popíšeme v nasledujúcich riadkoch tohto článku.

Dôležitá je veľkosť firmy

Asi vám je už teraz jasné, že rekreačné poukazy nedostane úplne každý. Záleží to aj od veľkosti firmy, v ktorej pracujete. Zamestnanci v súkromnej sfére budú mať na tieto poukazy nárok len v prípade, že pracujú pre stredne veľké a veľké firmy. To znamená, že v takýchto spoločnostiach musí byť viac ako 49 zamestnancov.

Praktický tip: Ak neviete, koľko zamestnancov pracuje vo vašej firme, informujte sa o priemernom evidenčnom počte zamestnancov z minulého roka. Do tohto počtu sa však nezarátavajú brigádnici ani zamestnanci na rodičovských a materských dovolenkách.

Dĺžka pracovného pomeru

Ďalšou dôležitou podmienkou pre získanie rekreačných poukazov je dĺžka pracovného pomeru. Nárok na podporu máte totiž až v momente, keď odpracujete nepretržite dva roky. V tomto prípade platí, že splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na rekreáciu sa posudzuje až ku dňu začatia rekreácie. Presne po dvoch odpracovaných rokoch tak môžete odísť hneď na dovolenku.

Len na území Slovenska

Veľmi zásadným kritériom je aj to, že dovolenku musíte absolvovať na území Slovenska. Ubytovať sa môžete aj vo viacerých zariadeniach, nemusí ísť len o jedno. Podmienkou však je, aby ste tam strávili minimálne dve noci.

O vrátenie peňazí môžete požiadať za wellness, kúpele, stravovacie služby, ale aj rôzne výlety. Dôležité je tiež povedať to, že zamestnávateľ je povinný preplatiť vám aj náklady na rodinného príslušníka, poprípade inú osobu, ktorá s vami musí žiť v jednej domácnosti.

image
Unsplash

Účasť na akciách

Na všetkých akciách na výlete sa musíte zúčastniť osobne. Iba tak vám zamestnávateľ bude môcť preplatiť všetky náklady. Existujú však aj výnimky. Ide o detské atrakcie, ktorých sa zúčastní vaše dieťa. Aj v tomto prípade sú však isté náležitosti. V prvom rade musí byť dieťa žiakom základnej školy alebo prvých štyroch ročníkov strednej školy, poprípade osemročného gymnázia.

Okrem iného tieto aktivity sa musia uskutočniť výlučne počas letných prázdnin, môže ísť napríklad o detský tábor. Vy ako rodič sa zúčastniť nemusíte, no zamestnávateľ to pri splnení daných podmienok preplatí.

Chcete si aj vy uplatniť 55 % príspevok od zamestnávateľa? Kliknite na www.rekrea.sk, kde sa dozviete, ako postupovať krok za krokom. Veríme, že si vašu dovolenku dosýta užijete a odnesiete si z nej nezabudnuteľné spomienky!

menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:48